Czasem spotykamy się nazwami potraw, które brzmią dla nas egzotycznie, np. jambalaya pochodząca ze Stanów Zjednoczonych, quesadillas z Meksyku, empanadas z Hiszpanii czy tabbouleh z Bliskiego Wschodu.
Oberiba również brzmi dla nas egzotycznie, a przynajmniej dla mieszkańców centralnej i północnej części kraju. W końcu dla Ślązaków to słowo znaczy po prostu "kalarepa" 😉
Oberiba, czyli zupa z kalarepy, to tradycyjna śląska. Jako że kuchnia ta słynie z dań sytych przygotowywana była na bulionie mięsnym z dodatkiem zasmażki lub zabielana tłustą śmietaną. Ja postanowiłam jednak trochę ją "odchudzić".
Oberiba - przepis na 8 porcji
Do przygotowania oberiby będą Ci potrzebne:
- 450g kalarepy,
- 500g ziemniaków,
- 200g marchewki,
- 150g pietruszki,
- 100g białej części pora,
- 100g cebuli,
- łodyga lubczyku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- sól i pieprz do smaku,
- jogurt do zabielenia zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz