października 21, 2024

Oberiba

Czasem spotykamy się nazwami potraw, które brzmią dla nas egzotycznie, np. jambalaya pochodząca ze Stanów Zjednoczonych, quesadillas z Meksyku, empanadas z Hiszpanii czy tabbouleh z Bliskiego Wschodu.

Oberiba również brzmi dla nas egzotycznie, a przynajmniej dla mieszkańców centralnej i północnej części kraju. W końcu dla Ślązaków to słowo znaczy po prostu "kalarepa" 😉

Oberiba, czyli zupa z kalarepy, to tradycyjna śląska. Jako że kuchnia ta słynie z dań sytych przygotowywana była na bulionie mięsnym z dodatkiem zasmażki lub zabielana tłustą śmietaną. Ja postanowiłam jednak trochę ją "odchudzić".


Oberiba - przepis na 8 porcji

Do przygotowania oberiby będą Ci potrzebne:

  • 450g kalarepy,
  • 500g ziemniaków,
  • 200g marchewki,
  • 150g pietruszki,
  • 100g białej części pora,
  • 100g cebuli,
  • łodyga lubczyku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt do zabielenia zupy.

1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i kalarepę pokrój w kostkę, pora w półplastry, a cebulę posiekaj.
2. W garnku rozgrzej masło, zeszklij cebulę i pora, dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj, zalej wodą, dodaj domową przyprawę do zup, gałązkę lubczyku, doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 20 minut.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Na talerzu dodaj do zupy łyżkę jogurtu i posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger