października 11, 2024

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora to fajna opcja dla osób na dietach wege albo miła odmiana dla miłośników dań mięsnych. Mają fajną strukturę, są proste do zrobienia i bardzo smaczne!


Kotlety z kalafiora - przepis 

Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:

  • duży kalafior,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
  • cebula,
  • łyżka posikanej natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mąka owsiana do panierowania,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

1. Kalafior podziel na różyczki i opłucz je na sicie.
2. Ugotuj kalafior w osolonej wodzie (ok. 10 minut), odcedź i pozostaw do ostygnięcia, po czym zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem.
3. Do kalafiora dodaj jajka, mąkę orkiszową i natkę pietruszki.
4. Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do masy kalafiorowej, dopraw solą i pieprzem.
Czosnek i cebulę warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
5. Wyrób na jednolitą masę i uformuj kotlety.
6. Gotowe kotlety opanieruj w mące owsianej lub zmielonych płatkach owsianych.
7. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger