Kotlety z kalafiora to fajna opcja dla osób na dietach wege albo miła odmiana dla miłośników dań mięsnych. Mają fajną strukturę, są proste do zrobienia i bardzo smaczne!
Kotlety z kalafiora - przepis
Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
- duży kalafior,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
- cebula,
- łyżka posikanej natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- mąka owsiana do panierowania,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
1. Kalafior podziel na różyczki i opłucz je na sicie.
2. Ugotuj kalafior w osolonej wodzie (ok. 10 minut), odcedź i pozostaw do ostygnięcia, po czym zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem.
3. Do kalafiora dodaj jajka, mąkę orkiszową i natkę pietruszki.
4. Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do masy kalafiorowej, dopraw solą i pieprzem.
Czosnek i cebulę warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
5. Wyrób na jednolitą masę i uformuj kotlety.
6. Gotowe kotlety opanieruj w mące owsianej lub zmielonych płatkach owsianych.
7. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz