Serek wiejski to jeden z produktów, którego u mnie w domu niemal nigdy nie brakuje. Wymieszany w pokrojonymi warzywami jest idealny jako dodatek do kanapek. Ale też świetnie sprawdzi się jako dodatek do placuszków czy też jako ich główny składnik (np. twarożkowe placki z pomarańczą).
Tym razem też postawiłam na kolację na ciepło i przygotowałam zapiekankę z serka wiejskiego - jest pyszna, syta, a jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.
Zapiekanka z serka wiejskiego - przepis na 2 porcje
Do przygotowania zapiekanki będą Ci potrzebne:
- 4 jajka,
- 200g serka wiejskiego,
- pomidor,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 40g drobiowej wędliny,
- 50g mozzarelli,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Pomidora sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
2. Warzywa i wędlinę pokrój w kostkę.
3. Do miseczki wbij jajka i rozbełtaj, dodaj serek wiejski, pokrojone paprykę, pomidora i wędlinę, wszystko wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem.
4. Naczynie żaroodporne posmaruj oleje, przelej masę i posyp wszystko startą mozzarellą.
5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i piecz przez 35-40 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz