Twarożek wiejski to dość popularny dodatek do kanapek u mnie w domu.
Równie popularny jest na listach zakupów u członków mojej rodziny, czasem więc zdarza się, że zgromadzą się nawet 3 opakowania w lodówce.
W takich sytuacjach staram się kombinować, jak je wykorzystać, ponieważ jak na dodatek do kanapek kilka opakowań to jednak trochę za dużo...
Tym razem twarożek stał się więc składnikiem placuszków, które przygotowałam na śniadanie i podałam z cząstkami pomarańczy.
Twarożkowe placki z pomarańczą - przepis na 4 porcje
Do przygotowania placków będą Ci potrzebne:
- 200g serka wiejskiego,
- 3 jajka,
- 50 masła,
- 60g mąki graham,
- 1,5 łyżki ksylitolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 pomarańcze,
- łyżka oleju rzepakowego,
- mały kubeczek jogurtu naturalnego.
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Rozpuść masło.
3. Do miski przełóż serek wiejski, dodaj żółtka, masło i wymieszaj.
4. Mąkę wymieszaj z ksylitolem, cynamonem i proszkiem do pieczenia, wsyp do mokrych składników i zmiksuj.
5. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
6. Pianę dodaj ciasta i delikatnie wymieszaj.
7. Na patelni rozgrzej olej i usmaż małe placki.
8. Pomarańcze obierz i podziel na cząstki.
9. Placki podawaj z kawałkami pomarańczy i jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz