Pasty warzywne to dość niedoceniany dodatek do pieczywa. Z jednej strony przygotowanie kanapki z wędliną czy żółtym serem jest znacznie szybsze - nie musimy nic przygotowywać ani smarować.
Z drugiej jednak strony pastę warzywną możemy przecież na spokojnie przygotować w weekend i przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Pasta warzywna to nie tylko pyszny dodatek do kanapek. łatwo zadbać o różnorodność, możemy użyć w zasadzie niemal dowolnych warzyw. Taka pasta może też być prawdziwą bombą witamin i składników mineralnych. To dobry pomysł na przemycenie jednej z zalecanych porcji warzyw w nieco innej formie 😉
Pasta ze szpinaku i soczewicy - przepis
Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:
- 200g szpinaku baby,
- szklanka czerwonej soczewicy,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz ziołowy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz