kwietnia 26, 2022

Pasta ze szpinaku i soczewicy

Pasty warzywne to dość niedoceniany dodatek do pieczywa. Z jednej strony przygotowanie kanapki z wędliną czy żółtym serem jest znacznie szybsze - nie musimy nic przygotowywać ani smarować.

Z drugiej jednak strony pastę warzywną możemy przecież na spokojnie przygotować w weekend i przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Pasta warzywna to nie tylko pyszny dodatek do kanapek. łatwo zadbać o różnorodność, możemy użyć w zasadzie niemal dowolnych warzyw. Taka pasta może też być prawdziwą bombą witamin i składników mineralnych. To dobry pomysł na przemycenie jednej z zalecanych porcji warzyw w nieco innej formie 😉



Pasta ze szpinaku i soczewicy - przepis 

Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:

  • 200g szpinaku baby,
  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz ziołowy do smaku.

1. Soczewicę wypłucz na sicie, po czym wsyp do garnka, zalej dwiema szklankami wody, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj 15 minut.
2. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, smaż ok. 5 minut, po czym partiami dodawaj szpinak i czosnek cały czas mieszając.
4. Warzywa dopraw solą i pieprzem ziołowym, dolej odrobinę wody, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut.
5 Na sicie odsącz soczewicę i szpinak.
6. Przełóż wszystko do naczynia i zblenduj na gładką masę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger