Mintaj cieszy się w Polsce mniejszą popularnością niż łosoś czy choćby pochodzący z tej samej rodziny dorsz. W sklepach najczęściej możemy je dostać w postaci łatwych do przygotowania filetów.
Mintaj to doskonała propozycja dla osób na dietach redukcyjnych - jego kaloryczność jest niska w porównaniu do innych ryb. Jednocześni jest bogatym źródłem białka, a także witaminy D i selenu.
Ważną zaletą tej ryby jest także niska zawartość rtęci, jest więc lepszym wyborem dla dzieci czy kobiet w ciąży.
Pulpety z mintaja w sosie pomidorowo-cukiniowym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne:
- 300g cukinii,
- 600g filetów z mintaja,
- 700g passaty pomidorowej,
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek posiekanego koperku,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz