września 08, 2024

Gazpacho z ogórków, awokado i papryki

Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji. Nie ma pewności, skąd pochodzi jej nazwa. Przyjmuje się, że może wywodzić się z łaciny od słowa caspo, czyli "drobne kawałeczki" lub z arabskiego słowa oznaczającego rozmoczony chleb.

Gazpacho nie wymaga gotowania i podawane jest na zimno, tak jak nasze klasyczne chłodniki. Jedną z najpopularniejszych odmian odmian tej zupy jest odmiana andaluzyjska oparta na pomidorach, do których dodaje się zazwyczaj ocet, oliwę, czosnek, paprykę, ogórek i chleb. Odmian gazpacho jest jednak więcej, nawet w samej Hiszpanii sposób przygotowania różni się w zależności od regionu.

Upały na razie nie odpuszczają, więc taki hiszpański chłodnik to idealna opcja na obiad. Nie wybrałam jednak klasyki, czyli pomidorów, tylko przygotowałam zielone gazpacho na bazie ogórków i awokado.


Gazpacho z ogórków, awokado i papryki - przepis na 4 porcje

Do przygotowania gazpacho będą Ci potrzebne:

  • 600g ogórków
  • awokado,
  • 200g zielonej papryki,
  • 200g selera naciowego,
  • sok z limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • plaster fety,
  • 2 kromki chleba razowego,
  • łyżeczka oliwy,
  • 2 łyżki ulubionych kiełków,
  • 125ml wody,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek posiekaj.
2. Papryki oczyść z gniazd nasiennych.
3. Z selera usuń włókno.
4. Awokado obierz.
5. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę, wrzuć do blendera, dodaj czosnek, sok z limonki, wodę, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie zblenduj.
6. Wstaw zupę do lodówki na kilka godzin.
7. Na patelni rozgrzej oliwę i przygotuj grzanki.
8. Zupę podawaj z grzankami, kostkami fety i kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger