Gazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji. Nie ma pewności, skąd pochodzi jej nazwa. Przyjmuje się, że może wywodzić się z łaciny od słowa caspo, czyli "drobne kawałeczki" lub z arabskiego słowa oznaczającego rozmoczony chleb.
Gazpacho nie wymaga gotowania i podawane jest na zimno, tak jak nasze klasyczne chłodniki. Jedną z najpopularniejszych odmian odmian tej zupy jest odmiana andaluzyjska oparta na pomidorach, do których dodaje się zazwyczaj ocet, oliwę, czosnek, paprykę, ogórek i chleb. Odmian gazpacho jest jednak więcej, nawet w samej Hiszpanii sposób przygotowania różni się w zależności od regionu.
Upały na razie nie odpuszczają, więc taki hiszpański chłodnik to idealna opcja na obiad. Nie wybrałam jednak klasyki, czyli pomidorów, tylko przygotowałam zielone gazpacho na bazie ogórków i awokado.
Gazpacho z ogórków, awokado i papryki - przepis na 4 porcje
Do przygotowania gazpacho będą Ci potrzebne:
- 600g ogórków
- awokado,
- 200g zielonej papryki,
- 200g selera naciowego,
- sok z limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- plaster fety,
- 2 kromki chleba razowego,
- łyżeczka oliwy,
- 2 łyżki ulubionych kiełków,
- 125ml wody,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz