Kaszę jaglaną zazwyczaj kojarzymy z czymś słodkim, choćby z jaglanką z owocami.
Warto jednak wykorzysta ją też do dań wytrawnych, np. kotletów. O tym, dlaczego warto włączyć tę kaszę do jadłospisu pisałam przy okazji kotlecików z kaszy jaglanej i jajek.
Dziś pokażę Wam przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków. Zamiast klasycznej bułki wykorzystałam liście sałaty, dzięki czemu burgery nie są tak kaloryczne, a jednocześnie będą świetną opcją dla osób na diecie bezglutenowej.
Burgery z kaszy jaglanej i buraków - przepis na 4 porcje
Do przygotowania burgerów będą Ci potrzebne:
- 120g kaszy jaglanej,
- 500g buraków,
- 60g cukinii,
- 100g pestek słonecznika,
- 100g orzechów włoskich,
- jajko,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 100g cebuli,
- 100g czerwonej cebuli,
- 100g marchewki,
- 100g ogórków kiszonych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 liści kapusty pekińskiej,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
1. Kaszę jaglaną przelej 2-3 razy gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki, po czym ugotuj ją w lekko osolonej wodzie.
2. Osobno ugotuj buraki.
3. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw szczyptą soli i odstaw na 10 minut.
4. Posiekaj cebulę.
5. Zetrzyj ostudzone buraki podobnie jak cukinię.
6. Na patelni rozgrzej oliwę, podduś na niej cebulę, dodaj jajko, buraki i odciśniętą na sicie cukinię, dopraw solą, pieprzem i chili, wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
7. Gdy masa wystygnie uformuj z niej kotlety i usmaż na pozostałej oliwie.
8. Marchew, czerwoną cebulę i ogórki kiszone pokrój w cienkie plastry.
9. Każdego burgera razem z pokrojonymi warzywami owiń w liść kapusty pekińskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz