września 05, 2024

Prebiotyki na zdrowie

Większość z nas słyszała o probiotykach - zalecają je lekarze podczas antybiotykoterapii czy chorób jelitowych. Wspomagają utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit, która w znacznym stopniu wpływa na nasze zdrowie.

Probiotyki, o których więcej możecie przeczytać tutaj, to jednak nie jedyny element, który jest nam potrzebny do utrzymania zdrowej mikroflory jelitowej. Innym elementem są prebiotyki.


Czym są prebiotyki?

Zgodnie z definicją prebiotyki to substraty selektywnie wykorzystywane przez drobnoustroje gospodarza, które wywierają udokumentowany korzystny efekt zdrowotny. Innymi słowy są to składniki żywności nie ulegające strawieniu, które pobudzają wzrost lub aktywność korzystnych dla naszego organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. W przeciwieństwie do probiotyków w prebiotykach nie znajdziemy żadnych mikroorganizmów.

Do najlepiej poznanych obecnie prebiotyków należą fruktooligosacharydy: inulina i oligofruktoza.

Właściwości prebiotyków

Wśród właściwości prebiotyków wymienia się:

  • pozytywny wpływ na absorpcję wapnia,
  • obniżenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego,
  • obniżenie ryzyka rozwoju chorób zapalnych jelit (takich jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego),
  • obniżanie pH treści żołądkowej,
  • stymulacja wzrostu i namnażania pożytecznych bakterii jelitowych,
  • mogą obniżać poziom cholesterolu LDL,
  • stymulują układ odpornościowy,
  • poprawiają jakość snu.
Skąd brać prebiotyki?

Prebiotyki znajdziemy w żywności, którą spożywamy na co dzień.

Skrobia w dużych ilościach występuje w ziemniakach.

Błonnik pokarmowy znajdziemy w owocach oraz warzywach.

Inulina występuje w bulwach, kłączach oraz dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasy, m.in. cebula, czosnek, por czy szparagi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger