września 13, 2024

Łosoś z ananasową salsą

Salsa z ananasa idealnie nadaje się nie tylko do dań kuchni meksykańskiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych, pieczonych czy smażonych mięs oraz ryb. Do przygotowania salsy najlepiej wykorzystać świeżego ananasa - co prawda owoc z puszki też się nada, ale salsa nie będzie miała tej świeżości, którą zapewni świeżo skrojony ananas.


Łosoś z ananasową salsą - przepis na 4 porcje

Do przygotowania łososia z salsą będą Ci potrzebne:

  • 600g łososia (4 dzwonka),
  • czerwona papryka,
  • 1/2 ananasa,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ananasa obierz ze skóry, wytnij wszystkie ciemne punkty, podziel go na ćwiartki i wytnij głąb ze środka.
2. Paprykę, ananasa i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i wymieszaj.
3. Resztą oliwy natrzyj łososia, dopraw solą i pieprzem.
4. Usmaż łososia na rozgrzanej patelni.

Gotowego łososia podawaj z przygotowaną salsą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger