września 18, 2024

Jajka faszerowane szprotkami

Jajka faszerowane kojarzą nam się zazwyczaj ze świętami, głównie Wielkanocą, ale ja lubię przyrządzać je także na co dzień czy na poczęstunek, np. na domówkę.

Jajka faszerować możemy niemal wszystkim co mamy w lodówce czy kuchni. Ja tym razem wygrzebałam puszkę szprotek i to one stanowiły bazę mojego farszu.


Jajka faszerowane szprotkami - przepis na 5 porcji

Do przygotowania jajek faszerowanych będą Ci potrzebne:

  • 5 jajek,
  • puszka szprotek,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka majonezu,
  • szalotka,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczka curry,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo.
2. Szalotkę posiekaj.
3. Ostudzone jajka obierz i przekrój na pół.
4. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem.
5. Szprotki osącz z oleju na sicie, przełóż do żółtek, dodaj majonez, szalotkę, sok z cytryny, dopraw curry, solą, pieprzem i wszystko wymieszaj.
6. Przygotowanym farszem napełnij połówki białek i posyp posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger