września 23, 2024

Kotlety z soczewicy

Soczewica należy do roślin strączkowych, które wykorzystywane są jako zamiennik mięsa już od starożytności. Obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie, a szczególną popularnością cieszy się wśród wegan i wegetarian jako alternatywa dla białka zwierzęcego.

Rodzaje soczewicy

W sklepach możemy kupić różne odmiany soczewicy, do najpopularniejszych należą:

  • soczewica czarna - ze względu na zawartość białka i antyoksydantów uznawana za najzdrowszą, z wyglądu przypomina nieco kawior. Jest świetnym dodatkiem do sałatek czy zup;
  • soczewica czerwona - jest bardzo dobrze przyswajalna przez nasz organizm, a przy tym chyba najprostsza w przygotowaniu. Ponieważ jest najdrobniejsza i najdelikatniejsza świetnie sprawdzi się jako składnik kremów, past, sosów czy zup;
  • soczewica zielona - ma lekko pikantny smak. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowywania farszów, past, pasztetów, sałatek czy zup;
  • soczewica żółta - jest delikatna w smaku i łatwo rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu doskonale nadaje się do zup.

Wartości odżywcze

Soczewica znana jest z dużej zawartości białka, dzięki czemu może być alternatywą dla produktów mięsnych. 
Ale oprócz tego jest także dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak cynk, magnez czy potas.

Wartości zdrowotne

Soczewica cechuje się niską zawartością sodu, jest więc świetnym produktem w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
Wysoka zawartość błonnika wspomaga redukcję poziomu cholesterolu LDL.
Soczewica ma także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest dobrym produktem dla osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. Najniższy IG ma soczewica zielona.

Przeciwwskazania

Choć soczewica jest zdrowym produktem, nie każdy może ją bezkarnie włączyć do swojego jadłospisu.
Zrezygnować z niej powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym - jej spożywanie może doprowadzić do wzdęć oraz nadmiernej fermentacji w jelitach.



Kotlety z soczewicy - przepis na 4 porcje

Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
  • 200g czerwonej soczewicy,
  • 200g komosy ryżowej,
  • 100g cebuli,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki owsianej,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka kuminu,
  • szczypta chili,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Komosę i soczewicę ugotuj osobno w osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.
2. Posiekaj cebulę, czosnek i pomidory.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Komosę i soczewicę przerzuć do blendera, dodaj cebulę, czosnek, pomidory, kumin, chili i zielone listki natki lub kolendry. 
4. Wszystko zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, po czym ponownie wymieszaj.
5. Z przygotowanej masy uformuj nieduże kotleciki i obtocz je w mące owsianej.
6. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki ze wszystkich stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger