Soczewica należy do roślin strączkowych, które wykorzystywane są jako zamiennik mięsa już od starożytności. Obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie, a szczególną popularnością cieszy się wśród wegan i wegetarian jako alternatywa dla białka zwierzęcego.
Rodzaje soczewicy
W sklepach możemy kupić różne odmiany soczewicy, do najpopularniejszych należą:
- soczewica czarna - ze względu na zawartość białka i antyoksydantów uznawana za najzdrowszą, z wyglądu przypomina nieco kawior. Jest świetnym dodatkiem do sałatek czy zup;
- soczewica czerwona - jest bardzo dobrze przyswajalna przez nasz organizm, a przy tym chyba najprostsza w przygotowaniu. Ponieważ jest najdrobniejsza i najdelikatniejsza świetnie sprawdzi się jako składnik kremów, past, sosów czy zup;
- soczewica zielona - ma lekko pikantny smak. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowywania farszów, past, pasztetów, sałatek czy zup;
- soczewica żółta - jest delikatna w smaku i łatwo rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu doskonale nadaje się do zup.
Wartości odżywcze
Soczewica znana jest z dużej zawartości białka, dzięki czemu może być alternatywą dla produktów mięsnych.
Ale oprócz tego jest także dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak cynk, magnez czy potas.
Wartości zdrowotne
Soczewica cechuje się niską zawartością sodu, jest więc świetnym produktem w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
Wysoka zawartość błonnika wspomaga redukcję poziomu cholesterolu LDL.
Soczewica ma także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest dobrym produktem dla osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność. Najniższy IG ma soczewica zielona.
Przeciwwskazania
Choć soczewica jest zdrowym produktem, nie każdy może ją bezkarnie włączyć do swojego jadłospisu.
Zrezygnować z niej powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym - jej spożywanie może doprowadzić do wzdęć oraz nadmiernej fermentacji w jelitach.
Kotlety z soczewicy - przepis na 4 porcje
Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
- 200g czerwonej soczewicy,
- 200g komosy ryżowej,
- 100g cebuli,
- 5 suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki owsianej,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka kuminu,
- szczypta chili,
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry,
- sól i pieprz do smaku.
1. Komosę i soczewicę ugotuj osobno w osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.
2. Posiekaj cebulę, czosnek i pomidory.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Komosę i soczewicę przerzuć do blendera, dodaj cebulę, czosnek, pomidory, kumin, chili i zielone listki natki lub kolendry.
4. Wszystko zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, po czym ponownie wymieszaj.
5. Z przygotowanej masy uformuj nieduże kotleciki i obtocz je w mące owsianej.
6. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki ze wszystkich stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz