sierpnia 30, 2024

Morszczuk w sosie z krewetkami

Odkąd pamiętam u mnie w domu piątek był dniem rybnym - przynajmniej ten raz w tygodniu na obiad musiała być ryba.

Owoce morza bywały rzadziej, raczej w postaci krewetek jako dodatku do ryżu czy makaronu niż głównego składnika dania (więcej inspiracji na dania z krewetkami znajdziecie tutaj).

Tym razem z kolei pokażę Wam pomysł na połączenie białej ryby i owoców morza.


Morszczuk w sosie z krewetkami - przepis na 2 porcje

Do przygotowania ryby będą Ci potrzebne:

  • 400g morszczuka,
  • 150g oczyszczonych krewetek,
  • 120g marchwi,
  • 100g cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 250ml domowego bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • łyżeczka estragonu,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześnie, aby móc pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Marchew obierz i pokrój w półplastry.
3. Porcje ryby oprósz solą i pieprzem, a następnie otocz w mące.
4. Na patelni rozgrzej połowę oleju i usmaż rybę na złoty kolor.
5. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oleju, przesmaż na nim marchewkę, po ok. 2-3 minutach dodaj cebulę i czosnek, dopraw estragonem, chili, solą i pieprzem, dolej domowy bulion warzywny i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
6. Pod koniec dodaj krewetki i obsmaż je z obu stron.
7. Na talerz wyłóż rybę, dodaj z krewetkami i posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger