Odkąd pamiętam u mnie w domu piątek był dniem rybnym - przynajmniej ten raz w tygodniu na obiad musiała być ryba.
Owoce morza bywały rzadziej, raczej w postaci krewetek jako dodatku do ryżu czy makaronu niż głównego składnika dania (więcej inspiracji na dania z krewetkami znajdziecie tutaj).
Tym razem z kolei pokażę Wam pomysł na połączenie białej ryby i owoców morza.
Morszczuk w sosie z krewetkami - przepis na 2 porcje
Do przygotowania ryby będą Ci potrzebne:
- 400g morszczuka,
- 150g oczyszczonych krewetek,
- 120g marchwi,
- 100g cebuli,
- ząbek czosnku,
- 250ml domowego bulionu warzywnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka mąki pszennej,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- łyżeczka estragonu,
- 1/2 łyżeczki chili,
- sól i pieprz do smaku.
1. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześnie, aby móc pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Marchew obierz i pokrój w półplastry.
3. Porcje ryby oprósz solą i pieprzem, a następnie otocz w mące.
4. Na patelni rozgrzej połowę oleju i usmaż rybę na złoty kolor.
5. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oleju, przesmaż na nim marchewkę, po ok. 2-3 minutach dodaj cebulę i czosnek, dopraw estragonem, chili, solą i pieprzem, dolej domowy bulion warzywny i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
6. Pod koniec dodaj krewetki i obsmaż je z obu stron.
7. Na talerz wyłóż rybę, dodaj z krewetkami i posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz