czerwca 17, 2024

Zupa-krem z brokułów z fetą i prażonymi migdałami

Zupa-krem z brokułu to danie, które świetnie nada się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jest sycąca i aromatyczna, a jednocześnie zdrowa i niskokaloryczna. Możemy podawać ją z różnymi dodatkami - grzankami, prażonymi płatkami migdałowymi czy pestkami dyni. Ja tym razem dla urozmaicenia dodałam ser feta i prażone migdały.

Zupę-krem z brokułu często robię, gdy wykorzystuję w kuchni brokuły np. na obiad czy do sałatek. Odkładam wtedy łodygi do lodówki, a później dodaję właśnie do zupy.


Zupa-krem z brokułów z fetą i prażonymi migdałami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 1 brokuł,
  • 1-2 łodygi brokułu (opcjonalnie),
  • 1,5 litra wody,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100g sera feta,
  • garść płatków migdałowych.

1. Z łodyg odetnij zdrewniałe końcówki, obierz je i pokrój w plastry.
2. Pokrojone łodygi wrzuć do garnka z wodą, dodaj domową przyprawę do zupę i gotuj 30 minut, po czym dorzuć różyczki brokułu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj jeszcze 15 minut.
3. Całość zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4. Zupę przelej do talerzy, dodaj ser feta pokruszony na małe kawałki i posyp całość płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger