czerwca 15, 2024

Pieczona ciecierzyca

Zaczęło się Euro, kibice uzbrajają się w przekąski, napoje i rezerwują czas, aby oglądać mecze naszej reprezentacji. 
Najpopularniejszą przekąską do meczu są chipsy - pewnie ma to jakiś związek z tym, że to właśnie popularna marka chipsów jest jednym z głównych sponsorów całej imprezy odbywającej się w Niemczech...

Tym razem jednak zamiast kupować kolejną paczkę niezdrowych przekąsek polecam przygotować sobie coś samemu w domu - będzie zdrowo, chrupiąco i aromatycznie 😉

Pieczona ciecierzyca jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, jeśli wykorzystacie ciecierzycę w puszce. Jeśli jednak zdecydujecie się na suchą, musicie ją wcześniej namoczyć i ugotować.
Możecie też za każdym razem zmienić nieco jej smak odpowiednio dobierając przyprawy.



Pieczona ciecierzyca - przepis

Do przygotowania pieczonej ciecierzycy będą Ci potrzebne:
  • 240g soczewicy z puszki (lub 100g suchej do ugotowania),
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, curry).

1. Ciecierzycę osącz na sicie, wysyp na rozłożony kawałek ręcznika papierowego i dokładnie osusz.
2. Osuszoną ciecierzycę przesyp do miski, dodaj oliwę lub olej, wymieszaj i posyp wybranymi przyprawami, jeszcze raz wymieszaj tak, aby tłuszcz i przyprawy dokładnie oblepiły wszystkie ziarenka.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciecierzycę, rozłóż ziarenka tak, aby kulki nie leżały na sobie, ponieważ wtedy nie będą chrupkie.
4. Włóż blaszkę na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając, aby ciecierzyca opiekała się ze wszystkich stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger