czerwca 12, 2024

Czekoladowe placuszki proteinowe

Popularne od jakiegoś czasu puddingi proteinowe stały się całkiem niezłą inspiracją do eksperymentów w kuchni. W mediach społecznościowych możemy znaleźć wiele przepisów na śniadania czy desery przygotowane z dodatkiem takiego puddingu.
Sama przygotowałam już na śniadanie owsiankę z puddingiem proteinowym. Zostając w tematyce śniadań tym razem zdecydowałam się na czekoladowe placuszki proteinowe.




Czekoladowe placuszki proteinowe - przepis na 4 porcje

Do przygotowania placuszków będą Ci potrzebne:
  • 2 opakowania czekoladowego puddingu proteinowego,
  • 2 jajka,
  • 100g mąki graham,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 banany,
  • szklanka borówek,
  • szklanka czereśni,
  • garść orzechów włoskich.

1. Wymieszaj jajka z puddingami, mąką, ksylitolem, proszkiem do pieczenia i łyżeczką soku z cytryny.
2. Rozpuść masło na patelni i łyżką nakładaj porcje ciasta.
3. Placuszki smaż z obu stron - najpierw pod przykryciem, a po odwróceniu placków na drugą stronę już bez przykrycia.
4. Usmażone placuszki podawaj z jogurtem, owocami i pokruszonymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger