Sezon na botwinkę jest niestety bardzo krótki, nie ma więc co marnować czasu - gdy tylko botwina pojawia się w sklepie od razu ją kupuję 😄
Młode buraki i ich liście możemy wykorzystać na różne sposoby, np. przygotować pełnoziarnistą tartę z botwiną. Jednak najpopularniejszą i znaną chyba przez wszystkich opcją jest zupa, czyli po prostu botwinka. Sama też ją uwielbiam, więc gdy tylko przyjdzie sezon od razu pojawia się u mnie na stole!
Botwinka z jajkiem - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 2-3 pęczki botwinki,
- 400g ziemniaków,
- 200g marchewki,
- 100g pietruszki,
- 120g cebuli,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 4 jajka na twardo,
- sól i pieprz do smaku.
1. Buraczki z botwinki, marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę drobno posiekaj.
3. W garnku rozgrzej masło klarowane i przesmaż na nim cebulę, po chwili dodaj pokrojone warzywa, zalej wodą, dopraw domową przyprawą do zup, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut.
4. Posiekaj botwinkę.
5. Dodaj do zupy łodygi młodego buraka, a po 5 minutach liście, wlej sok z cytryny (dzięki temu botwinka nie straci koloru).
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Podawaj z połówką jajka ugotowanego na twardo i posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz