czerwca 10, 2024

Botwinka z jajkiem

Sezon na botwinkę jest niestety bardzo krótki, nie ma więc co marnować czasu - gdy tylko botwina pojawia się w sklepie od razu ją kupuję 😄

Młode buraki i ich liście możemy wykorzystać na różne sposoby, np. przygotować pełnoziarnistą tartę z botwiną. Jednak najpopularniejszą i znaną chyba przez wszystkich opcją jest zupa, czyli po prostu botwinka. Sama też ją uwielbiam, więc gdy tylko przyjdzie sezon od razu pojawia się u mnie na stole!



Botwinka z jajkiem - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • 2-3 pęczki botwinki,
  • 400g ziemniaków,
  • 200g marchewki,
  • 100g pietruszki,
  • 120g cebuli,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 jajka na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Buraczki z botwinki, marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę drobno posiekaj.
3. W garnku rozgrzej masło klarowane i przesmaż na nim cebulę, po chwili dodaj pokrojone warzywa, zalej wodą, dopraw domową przyprawą do zup, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut.
4. Posiekaj botwinkę.
5. Dodaj do zupy łodygi młodego buraka, a po 5 minutach liście, wlej sok z cytryny (dzięki temu botwinka nie straci koloru).
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Podawaj z połówką jajka ugotowanego na twardo i posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger