Botwina to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego. Warzywo to wykorzystywane było już w IV w. p.n.e. i nadal z jego spożywania możemy czerpać spore korzyści.
Botwina jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Dostarcza witamin (A, D, C, K oraz z grupy B), a także składników mineralnych, w tym magnez, miedź, wapń czy żelazo.
Najpopularniejszą potrawą z botwiny jest oczywiście zupa botwinka, choć od jakiegoś czasu na popularności zyskuje także chłodnik z botwiny.
Sezon na botwinę jest niestety króciutki, warto więc jak najmocniej z niego korzystać - oprócz zup możemy wykorzystać botwinę też na inne sposoby, np. do przygotowania pysznej tarty (podobnie jak w przypadku tarty z kiszoną kapustą)
Tarta z botwiną - przepis na 6 porcji
Do przygotowania tarty będą Ci potrzebne:
- duży pęczek botwinki,
- 250g kiełbasy,
- 300g twarogu półtłustego,
- 100g fety,
- 2 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania spodu będą Ci potrzebne:
- 300g mąki graham,
- 120g masła,
- szczypta soli,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 żółtko.
1. Do mąki dodaj twarde, pokrojone w kawałki masło, sól, jogurt i żółtko, po czym szybko zagnieć rękoma (żeby ciasto nie złapało ciepła od rąk) albo wrzuć do malaksera i wyrabiaj dopóki ciasto nie będzie miało postaci zbitej kulki.
2. Gotowym ciastem wyłóż formę do pieczenia - jeśli używasz metalowej formy, to pamiętaj, aby najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia, jeśli masz formę silikonową nie musisz używać papieru.
3. Formę z ciastem włóż na godzinę do lodówki.
4. Botwinę opłucz pod bieżącą wodą.
5. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż botwinę, blanszuj 2-3 minuty, po czym odcedź i pokrój w duże kawałki.
6. Kiełbasę pokrój w plastry.
7. Mięso wymieszaj z pokruszoną fetą, twarogiem, jajkami, bułką tartą i botwiną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
8. Wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj widelcem, żeby nie wyrósł w czasie pieczenia.
9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 15 minut.
10. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, wylej farsz i piecz kolejne 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz