maja 03, 2024

Pieczone udka z kurczaka z oliwkami

Przygotowanie pieczonych udek jest proste i szybkie, ważne jest jednak, aby poświęcić odpowiednio dużo czasu na marynowanie mięsa, które podkręci jego smak. W zależności od zastosowanych przypraw udka mogą nabrać pikantnego smaku lub mieć łagodny, ziołowy aromat. Zamarynowane wcześniej mięso staje się miękkie i soczyste, a skórka zrumieniona i chrupiąca.

Choć udko pieczone ze skórką jest dla wielu osób zdecydowanie smaczniejsze i zdrowym osobom od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzi, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ją jednak zdjąć przed pieczeniem, ponieważ to właśnie skórka jest głównych źródłem cholesterolu.


Pieczone udka z kurczaka z oliwkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania udek będą Ci potrzebne:

  • 8 udek,
  • 15 zielonych oliwek,
  • cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Z cytryny wyciśnij sok, dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, curry, imbir, paprykę, sól, pieprz i wymieszaj.
2. Zalej udka marynatą i obtocz je w niej ze wszystkich stron. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
3. Po tym czasie rozgrzej resztę oleju na patelni, obsmaż udka osączone z marynaty z każdej strony.
4. Posiekaj czosnek i pokrój oliwki w plastry.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
5. Udka przełóż do naczynia żaroodpornego, obsyp czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 minut, po czym dodaj oliwki i piecz jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger