Przygotowanie pieczonych udek jest proste i szybkie, ważne jest jednak, aby poświęcić odpowiednio dużo czasu na marynowanie mięsa, które podkręci jego smak. W zależności od zastosowanych przypraw udka mogą nabrać pikantnego smaku lub mieć łagodny, ziołowy aromat. Zamarynowane wcześniej mięso staje się miękkie i soczyste, a skórka zrumieniona i chrupiąca.
Choć udko pieczone ze skórką jest dla wielu osób zdecydowanie smaczniejsze i zdrowym osobom od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzi, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny ją jednak zdjąć przed pieczeniem, ponieważ to właśnie skórka jest głównych źródłem cholesterolu.
Pieczone udka z kurczaka z oliwkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania udek będą Ci potrzebne:
- 8 udek,
- 15 zielonych oliwek,
- cytryna,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonego rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz