Ciasto z makiem zawsze kojarzyło mi się z typowym świątecznym makowcem w postaci rolady. Za dziecka nie byłam wielką miłośniczką maku, więc nigdy dotąd nawet nie przyszło mi do głowy, aby zrobić inne ciasto z tym składnikiem - po prostu przemęczałam go co roku na święta.
Czas leci, a smaki się zmieniają - mak nie jest może moim numerem jeden, ale jako składnik ciasta jest jak najbardziej akceptowalny 😄 Żeby jednak nie było zbyt świątecznie zamiast rolady przygotowałam pieguska.
W niektórych przepisach wykorzystuje się tylko żółtka jaj, białka wtedy zamrażam i zbieram - na pojemniczku zapisuję sobie, ile ich mam i potem mogę je wykorzystać np. do zrobienia omleta czy ciasta takiego jak piegusek, w którym potrzebne są właśnie same białka.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, zdążysz je zrobić nawet na ostatnią chwilą, zanim znajomi wpadną na kawę 😉
Ciasto piegusek z wiórkami kokosowymi - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 5 białek,
- 100g ksylitolu,
- 140g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80g rozpuszczonego masła,
- 1/2 szklanki maku,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- szczypta soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz