Zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Najczęściej przygotowuję ją w klasycznej wersji i dodaję do ryż lub makaron.
Dziś postanowiłam przygotować ją w postaci kremu z chrupiącymi grzankami. W wersji podstawowej kremy to jedne z bardziej dietetycznych zup, jednak aby była bardziej sycąca tym razem dodałam do niej czerwoną soczewicę. Zupa nie jest pracochłonna, bez problemu możecie więc przygotować ją na obiad nawet po powrocie z pracy.
Zupa-krem z pomidorów i soczewicy - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 2 puszki pomidorów,
- szklanka czerwonej soczewicy,
- 130g selera naciowego,
- 250g cebuli,
- łyżeczka syropu klonowego,
- 1,5 litra wody,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego,
- 1/4 łyżeczki chili,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 100ml jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Seler naciowy i cebule pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim pokrojone warzywa, dodaj soczewicę, dopraw chili, papryką, koprem włoskiem i syropem klonowym, zalej wszystko wodą, dodaj domową przyprawę do zup i doprowadź do wrzenia.
3. Od zagotowania gotuj zupę przez kwadrans, po czym dodaj pomidory i gotuj kolejne 10 minut.
4. Po tym czasie zdejmij zupę z kuchenki, dopraw solą i pieprzem i zblenduj.
5. Podawaj z łyżką jogurtu i grzankami z razowego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz