kwietnia 26, 2024

Roladki z jajkiem i warzywami

Jajka to częsta opcja na śniadanie - jadamy je na twardo, na miękko, w formie jajecznicy... Popularna jest także pasta jajeczna do kanapek. Zamiast klasycznych kanapek możemy jednak przygotować coś innego, do czego pasta jajeczna też będzie doskonałym dodatkiem - np. roladki z tortilli.


Roladki z jajkiem i warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania roladek będą Ci potrzebne:

  • 5 jajek,
  • 6 łyżeczek musztardy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • czerwona papryka,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • ogórek zielony (lub dwa gruntowe),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 opakowania roszponki,
  • 8 rzodkiewek,
  • 4 tortille,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie obierz i rozgnieć widelcem i przełóż do miski.
2. Rozgniecione jajka dopraw solą, pieprzem i chili, wymieszaj z majonezem, musztardą i sokiem z cytryny.
3. Suszone pomidory posiekaj, rzodkiewki pokrój w półplastry, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
4. Paprykę pokrój w paski, a ogórka w plastry.
5. Tortille posmaruj pastą jajeczną, na wierzch połóż roszponkę, kawałki papryki i ogórka.
6. Tortille zwiń i pokrój każdą z nich 3-4 części.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger