Jajka to częsta opcja na śniadanie - jadamy je na twardo, na miękko, w formie jajecznicy... Popularna jest także pasta jajeczna do kanapek. Zamiast klasycznych kanapek możemy jednak przygotować coś innego, do czego pasta jajeczna też będzie doskonałym dodatkiem - np. roladki z tortilli.
Roladki z jajkiem i warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania roladek będą Ci potrzebne:
- 5 jajek,
- 6 łyżeczek musztardy,
- 3 łyżki majonezu,
- czerwona papryka,
- 6 suszonych pomidorów,
- ogórek zielony (lub dwa gruntowe),
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 opakowania roszponki,
- 8 rzodkiewek,
- 4 tortille,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku.
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, a następnie obierz i rozgnieć widelcem i przełóż do miski.
2. Rozgniecione jajka dopraw solą, pieprzem i chili, wymieszaj z majonezem, musztardą i sokiem z cytryny.
3. Suszone pomidory posiekaj, rzodkiewki pokrój w półplastry, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
4. Paprykę pokrój w paski, a ogórka w plastry.
5. Tortille posmaruj pastą jajeczną, na wierzch połóż roszponkę, kawałki papryki i ogórka.
6. Tortille zwiń i pokrój każdą z nich 3-4 części.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz