kwietnia 22, 2024

Sałatka z serem halloumi i gruszką

Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Ma zwartą konsystencję, dzięki czemu świetnie nadaje się do grillowania czy smażenia. Dzięki temu możemy wykorzystywać go np. jako składnik szaszłyków czy wegetariańskich burgerów, ale świetnie też sprawdzi się jako dodatek choćby do sałatek.


Sałatka z serem halloumi i gruszką - przepis

Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:

  • opakowanie roszponki,
  • 225g sera halloumi,
  • gruszka,
  • 30g orzechów włoskich,
  • łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy,
  • ulubione kiełki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Na suchej patelni upraż orzechy, przestudź je, po czym posiekaj.
2. Gruszkę pokrój w ósemki.
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim kawałki gruszki.
4. Owoce polej miodem lub syropem klonowym oraz sokiem z pomarańczy.
5. Ser halloumi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i podsmaż na patelni (ja wykorzystałam patelnię grillową, ale zwykła też da radę).
6. Gruszki zdejmij z patelni, a pozostałości po ich smażeniu przelej do miseczki, dodaj musztardę, oliwę, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
7. Na talerzu ułóż roszponkę, gruszki, kawałki sera i polej wszystko przygotowanym dressingiem, a na koniec posyp kiełkami i kawałkami orzechów.

4 komentarze:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger