kwietnia 20, 2024

Ciasto czekoladowe z kremem i pomarańczą

Ciasto czekoladowe sprawdzi się na każdą okazję - zarówno na imprezę (np. imieninową) czy po prostu jako coś słodkiego do kawy, gdy odwiedzają nas znajomi.

Samo ciasto jest bardzo proste do zrobienia, do tego krem śmietankowy i świeże pomarańcze - chwila roboty i pyszny deser gotowy!



Ciasto czekoladowe z kremem i pomarańczą - przepis

Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:

  • 3 jajka,
  • 40g mąki kokosowej,
  • 100g masła,
  • 15g kakao,
  • 100-150ml wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 10g żelatyny,
  • 300g serka śmietankowego,
  • 100ml śmietany kremówki,
  • 5 łyżek ksylitolu,
  • 30g czekolady,
  • pomarańcza.

1. Jajka wbij do miski, dodaj 3 łyżki ksylitolu i zmiksuj dodając stopniowo mąkę kokosową, proszek do pieczenia, kakao i cukier waniliowy.
2. Do mieszaniny dodaj 75g masła i zmiksuj stopniowo dolewając 50-100ml wody kontrolując konsystencję ciasta (mąka kokosowa mocno wciąga wodę, więc jej ilość może być różna).
3. Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, a kiedy ostygnie przekrój na pół.
5. Żelatynę zalej 50ml wody i odstaw aż napęcznieje.
6. Pozostały ksylitol zmiel w młynku na puder, dodaj do kremówki i ubij na sztywno. Pod koniec dodaj żelatynę i serek śmietankowy.
7. Przygotowanym kremem posmaruj spód ciasta i przykryj drugim blatem.
8. W rondelku rozpuść czekoladę z 15g masła, lekko przestudź, a następnie polej wierzch ciasta.
9. Gotowe ciasto udekoruj filecikami z pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger