Ciasto czekoladowe sprawdzi się na każdą okazję - zarówno na imprezę (np. imieninową) czy po prostu jako coś słodkiego do kawy, gdy odwiedzają nas znajomi.
Samo ciasto jest bardzo proste do zrobienia, do tego krem śmietankowy i świeże pomarańcze - chwila roboty i pyszny deser gotowy!
Ciasto czekoladowe z kremem i pomarańczą - przepis
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 3 jajka,
- 40g mąki kokosowej,
- 100g masła,
- 15g kakao,
- 100-150ml wody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 10g żelatyny,
- 300g serka śmietankowego,
- 100ml śmietany kremówki,
- 5 łyżek ksylitolu,
- 30g czekolady,
- pomarańcza.
1. Jajka wbij do miski, dodaj 3 łyżki ksylitolu i zmiksuj dodając stopniowo mąkę kokosową, proszek do pieczenia, kakao i cukier waniliowy.
2. Do mieszaniny dodaj 75g masła i zmiksuj stopniowo dolewając 50-100ml wody kontrolując konsystencję ciasta (mąka kokosowa mocno wciąga wodę, więc jej ilość może być różna).
3. Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, a kiedy ostygnie przekrój na pół.
5. Żelatynę zalej 50ml wody i odstaw aż napęcznieje.
6. Pozostały ksylitol zmiel w młynku na puder, dodaj do kremówki i ubij na sztywno. Pod koniec dodaj żelatynę i serek śmietankowy.
7. Przygotowanym kremem posmaruj spód ciasta i przykryj drugim blatem.
8. W rondelku rozpuść czekoladę z 15g masła, lekko przestudź, a następnie polej wierzch ciasta.
9. Gotowe ciasto udekoruj filecikami z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz