maja 06, 2024

Wiosenna pasta jajczena

Wiosna w pełnym rozkwicie, co czuć nie tylko w pogodzie (majówka była piękna, a dziś, no cóż...), ale też po warzywach.

W końcu zaczęły spadać ceny warzyw, ostatnio zaszalałam trochę z zakupem rzodkiewek i świeżego szczypiorku, więc teraz wykorzystuję gdzie tylko się da, choćby do pasty do kanapek 😆


Wiosenna pasta jajeczna - przepis

Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:

  • 5 jajek,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 7-8 rzodkiewek,
  • 3 łyżki ulubionych kiełków,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia.
2. Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Jajka obierz i rozgnieć widelcem.
4. Rozgniecione jajka wymieszaj z majonezem i jogurtem, dodaj starte rzodkiewki, posiekany szczypiorek i kiełki, całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger