lutego 26, 2024

Dorsz z makaronem warzywnym

Uwielbiam dania z makaronem - spaghetti, makaron z pulpetami, zapiekanka makaronowa...
Sam makaron ma sporo zalet, w tym fakt, że jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.

A czy próbowaliście już makarony warzywne? Można je bez większego problemu kupić w sklepie, np. makaron z ciecierzycy czy zielonego groszku w postaci klasycznych świderków.
Ale możecie też przygotować go sami w domu, choćby z cukinii czy marchewki. Takie samodzielnie przygotowane makarony warzywne są bezglutenowe, niskokaloryczne, a do tego bardzo kolorowe! Zwłaszcza jeśli przygotujecie je z kilku różnych warzyw.



Dorsz z makaronem warzywnym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania dorsza z makaronem warzywnym będą Ci potrzebne:
  • 600g fileta z dorsza,
  • szklanka zielonej soczewicy,
  • cukinia,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Soczewicę przepłucz na sicie i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości - ok. 20 minut na małym ogniu, po czym odsącz.
2. Dorsza podziel na porcje, dopraw solą, pieprzem i oprósz sezamem.
3. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Cukinię, marchew i pietruszki obierz i pokrój w formę makaronu - najłatwiej zrobisz to za pomocą temperówki zwanej julienne, ale możesz też pokroić nożem (choć zajmie Ci to więcej czasu).
5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na nim cebulę, dodaj soczewicę, wymieszaj i podgrzej.
6. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oleju i przesmaż na nim makaron warzywny, dopraw go czosnkiem, solą i pieprzem.
7. Kiedy makaron zmięknie zdejmij warzywa z patelni i usmaż na niej porcje dorsza.
8. Na talerz wyłóż porcję soczewicy, na niej ułóż kawałki ryby i dodaj makaron warzywny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger