Kto nie lubi kotletów z chrupiącą panierką? A co powiecie na ich wegetariańską wersję?
Wegetariańskie kotlety w chrupiącej panierce możecie łatwo przygotować wykorzystując boczniaki, smaczne i aromatyczne grzyby. Są one dość powszechnie wykorzystywane jako zamiennik mięsa, z pewnością posmakują więc zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsnych potraw.
Boczniaki w panierce - przepis
Do przygotowania boczniaków będą Ci potrzebne:
- ok. 400g boczniaków,
- 100g cebuli,
- 100g tartej bułki,
- 100g mąki pszennej,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
- jajko,
- sól i pieprz do smaku.
1. Boczniaki przepłucz pod bieżącą wodą.
2. Nóżki grzybów lekko rozbij młotkiem do mięsa.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Do trzech głębokich talerzy dodaj odpowiednio: mąkę, rozbełtane jajko, bułkę tartą.
5. Osuszone boczniaki dopraw posiekaną cebulą i czosnkiem oraz solą i pieprzem.
6. Grzyby kolejno obtocz w mące, jajku i bułce tartej, po czym zmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz