lutego 21, 2024

Boczniaki w panierce

Kto nie lubi kotletów z chrupiącą panierką? A co powiecie na ich wegetariańską wersję?

Wegetariańskie kotlety w chrupiącej panierce możecie łatwo przygotować wykorzystując boczniaki, smaczne i aromatyczne grzyby. Są one dość powszechnie wykorzystywane jako zamiennik mięsa, z pewnością posmakują więc zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsnych potraw.


Boczniaki w panierce - przepis

Do przygotowania boczniaków będą Ci potrzebne:

  • ok. 400g boczniaków,
  • 100g cebuli,
  • 100g tartej bułki,
  • 100g mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Boczniaki przepłucz pod bieżącą wodą.
2. Nóżki grzybów lekko rozbij młotkiem do mięsa.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Do trzech głębokich talerzy dodaj odpowiednio: mąkę, rozbełtane jajko, bułkę tartą.
5. Osuszone boczniaki dopraw posiekaną cebulą i czosnkiem oraz solą i pieprzem.
6. Grzyby kolejno obtocz w mące, jajku i bułce tartej, po czym zmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger