lutego 19, 2024

Naleśniki z twarogiem i warzywami

Naleśniki nieodmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem - pyszne naleśniki z twarożkiem na słodko albo domowej roboty dżemem truskawkowym to był jeden z moich ulubionych obiadów.

Naleśniki z twarogiem nadal kojarzą mi się z posiłkiem na słodko, ale przecież twaróg doskonale pasuje także do dań wytrawnych, w tym naleśników. Z dodatkiem warzyw idealnie sprawdzą choćby na śniadanie.


Naleśniki z twarogiem i warzywami - przepis na 8szt.

Do przygotowania naleśników będą Ci potrzebne:

  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 150ml mleka,
  • 150ml wody gazowanej,
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
  • 400g twarogu półtłustego,
  • 3-4 pomidory,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku..

1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i usmaż naleśniki.
2. Twaróg rozdrobnij widelcem, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
3. Pomidory i rzodkiewki pokrój w plastry, a natkę pietruszki posiekaj.
4. Naleśniki posmaruj twarogiem, połóż plastry warzyw, posyp natką i złóż na pół. Na wierzch dodaj łyżkę jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger