Naleśniki nieodmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem - pyszne naleśniki z twarożkiem na słodko albo domowej roboty dżemem truskawkowym to był jeden z moich ulubionych obiadów.
Naleśniki z twarogiem nadal kojarzą mi się z posiłkiem na słodko, ale przecież twaróg doskonale pasuje także do dań wytrawnych, w tym naleśników. Z dodatkiem warzyw idealnie sprawdzą choćby na śniadanie.
Naleśniki z twarogiem i warzywami - przepis na 8szt.
Do przygotowania naleśników będą Ci potrzebne:
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 150ml mleka,
- 150ml wody gazowanej,
- jajko,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne:
- 400g twarogu półtłustego,
- 3-4 pomidory,
- pęczek rzodkiewek,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 200g jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku..
1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i usmaż naleśniki.
2. Twaróg rozdrobnij widelcem, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
3. Pomidory i rzodkiewki pokrój w plastry, a natkę pietruszki posiekaj.
4. Naleśniki posmaruj twarogiem, połóż plastry warzyw, posyp natką i złóż na pół. Na wierzch dodaj łyżkę jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz