lutego 29, 2024

Boczniaki

Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i jada się je wyłącznie dla ich smaku. To właśnie ze względu na ich walory smakowo-zapachowe były cenione w kuchni w starożytnej Grecji i Egipcie, a także w ludowej medycynie wschodniej (głównie w Chinach, Japonii i Malezji).

Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii grzyby nie są wcale takie bezwartościowe pod względem odżywczym. Są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, witaminy z grupy B, a także związki biologicznie aktywne (B-glukany, polifenole i in.), które wykazują działanie prozdrowotne. Do grzybów bogatych w te związki zalicza się m.in. boczniaki.


Boczniaki

Boczniaki to duże jadalne grzyby kształtem przypominające muszle ostryg należące do rzędu pieczarkowców - tego samego co popularna u nas pieczarka. Pochodzą z gęstych lasów Ameryki Północnej, Europy Północnej i Azji Syberyjskiej, choć obecnie ich hodowle są bardzo powszechne. Są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, szczególnie chińskiej, japońskiej i koreańskiej. 

Składniki odżywcze

Boczniaki to niskokaloryczne grzyby o bardzo małej zawartości tłuszczu. Większość zawartych w nich kalorii pochodzi z węglowodanów, z czego większość to skrobia - cukrów prostych znajdziemy tam zaledwie ok. 1g w 100g grzybów. Indeks glikemiczny boczniaków wynosi 3, jest więc to produkt o niskim IG. Są one także dobrym źródłem błonnika oraz białka, szczególnie na dietach wegańskich.

Boczniaki są też dobrym źródłem witamin z grupy B, szczególnie niacyny i ryboflawiny. Ponadto znajdziemy w nich także cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen czy żelazo.

Wpływ na zdrowie

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że boczniaki pomagają obniżać poziom cholesterolu. Badanie opublikowane w czasopiśmie Mycobiology wykazało, że suplementacja boczniakami pomogła obniżyć poziom cholesterolu całkowitego o 37%, a triglicerydów o 45%. Wyniki osiągnięto na organizmach szczurów, potrzebne więc są dalsze badania, które pomogą określić, czy grzyby te w podobny sposób wpłyną na poziom cholesterolu u ludzi.

Zawarte w boczniakach β-glukany bardzo dobrze wpływają na naszą odporność. W przeciwieństwie do innych pokarmów, które mogą stymulować lub tłumić nasz układ odpornościowy, grzyby go równoważą. Ponadto, oprócz β-glukanów, zawierają także inne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki i stres oksydacyjny.

Za jedną z najbardziej imponujących cech boczniaka uważa się jego wpływ na komórki nowotworowe. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy oraz właściwościom przeciwzapalnym boczniaki mogą być pomocne w hamowaniu niektórych typów nowotworów. Badania in vitro wykazały, że grzyby te były w stanie zahamować wzrost i rozprzestrzenianie komórek raka jelita grubego, okrężnicy oraz piersi.


Boczniaki nie dla wszystkich

Boczniaków, jak wszystkich grzybów, nie powinno podawać się dzieciom do 7. roku życia oraz osobom zmagającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Zawierają one niewielką ilość arabitolu, czyli alkoholu cukrowego mogącego wywoływać objawy żołądkowo-jelitowe. Osoby wrażliwe na alkohole cukrowe powinny ograniczyć spożycie tych grzybów.

Również osoby chorujące na dnę moczanową powinny zrezygnować z jedzenia boczniaków - jak wszystkie grzyby zawierają one bowiem dużą ilość puryn, związku, który nasz organizm rozkłada do kwasu moczowego. Wysoki poziom tego kwasu może nasilać objawy dny moczanowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger