Zupa z buraków to w naszym kraju tradycja. Przygotować możemy ją na różne sposoby - może to być czysty barszcz bez dodatków, barszcz z ziemniakami lub fasolą, barszcz z uszkami czy z puree ziemniaczanym. Opcji jest całkiem sporo, każdy więc bez problemu znajdzie coś dla siebie.
Ja dziś pokażę Wam jeszcze jedną opcję na zupę z buraków - w postaci pysznego kremu.
Zupa-krem z buraków z migdałami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 5 buraków,
- 2 jabłka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- papryczka chili,
- 2 ziemniaki,
- 3 litry wody,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżka syropu klonowego,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 2 łyżki migdałów w słupkach,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Buraki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć je go garnka, zalej wodą i gotuj 30 minut.
3. Po tym czasie dodaj do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę i czosnek.
5. Do zupy dodaj przesmażone warzywa, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, papryczkę chili oraz łyżkę octu jabłkowego i gotuj jeszcze chwilę.
6. Na koniec dodaj syrop klonowy, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym zblenduj na gładki krem.
7. Przed podaniem dodaj łyżkę jogurtu greckiego i posyp kawałkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz