Roladki drobiowe to pyszny pomysł na obiad zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Przygotować je możemy na wiele sposobów - w końcu to, czym je nadziejemy zależy jedynie od naszej wyobraźni. Farsz możemy przygotować z warzyw, sera, jajek czy mięsa. Ja dziś zdecydowałam się na połączenie wędliny i mozzarelli.
Drobiowe roladki z szynką i mozzarellą - przepis na 4 porcje
Do przygotowania roladek będą Ci potrzebne:
- 2 filety z kurczaka,
- 4 plastry szynki,
- duża kulka mozzarelli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżka masła,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
2. Na patelni rozgrzej masło, przesmaż na nim czosnek i natkę, po czym odstaw na chwilę.
3. Filety rozetnij wzdłuż na pół, każdy kawałek lekko rozbij tłuczkiem.
4. Mozzarellę pokrój w plastry.
5. Filety dopraw solą i pieprzem, posmaruj masłem czosnkowo-pietruszkowym, na każdym połóż plaster szynki i dwa kawałki mozzarelli, po czym zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką.
6. Zawinięte mięso oprósz solą i pieprzem.
7. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki ze wszystkich stron, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz