stycznia 10, 2024

Co zrobić z choinką po świętach?

Święta, święta i po świętach. Jak co roku po okresie świątecznym miliony choinek trafiają na wysypiska śmieci. A przecież zamiast po prostu wyrzucać drzewko możemy je ponownie wykorzystać! Jak? Opcji jest co najmniej kilka 😉


1. Sadzenie do gruntu

Jeśli podczas zakupu zdecydowaliście się na choinkę w donicy i macie do dyspozycji ogródek sprawa jest stosunkowo prosta - możecie ją po prostu zasadzić. Co prawda sadzenie choinki do gruntu przeprowadza się dopiero wiosną, lecz jej aklimatyzację zaczyna się tuż po świętach. Pamiętajcie jednak, że nie wolno wystawiać drzewka od razu na zbyt niską temperaturę - umieśćcie ją najpierw w pomieszczeniu przejściowym, gdzie temperatura wynosi ok. 5-10 stopni C (np. w piwnicy czy garażu). Wtedy trzeba taką choinkę od czasu do czasu podlać. Na mrozie podlewać nie trzeba, a przy dużym mrozie najlepiej okryć doniczkę np. słomą.

2. Gałęzie jako ocieplenie

Jeśli macie działkę lub przydomowy ogródek możecie wykorzystać pocięte gałęzie do okrycia roślin, aby zapewnić im dodatkową ochronę przed mrozem.

3. Kompost

Jeśli sami produkujecie sobie kompost możecie dorzucić do niego gałązki choinek na przemian z resztkami z kuchni, aby po jakimś czasie uzyskać doskonałą ziemię próchniczną dla Waszych roślin.

4. Ściółka

Jeśli nie bawicie się w robienie kompostu, możecie wykorzystać resztki igieł i gałązek jako ściółkę pod borówki, rododendrony i inne rośliny kwasolubne.

5. Zbiórki choinek

W coraz większej ilości miast organizowane są specjalne punkty, gdzie zbiera się świąteczne drzewka. Miasto przerabia je np. na ekologiczne biopaliwo, które wykorzystywane jest do ogrzewania domów i mieszkań. Listę takich zbiórek bez problemu znajdziecie w Internecie i na stronach poszczególnych gmin.

6. Choinka w kuchni

Jak się okazuje świąteczne drzewko możemy wykorzystać także w kuchni i to nie jako dekorację 😉 Autorka książki "How to Eat Your Christmas Tree" Julia Georgallis pokazuje, jak z choinki możemy przygotować przetwory, dania główne, desery i napoje. W większości przepisów wykorzystuje ona same igły, które w zależności od drzewka nadadzą inny posmak - np. świerki przypominają ponoć tradycyjną wanilię, jodła ma ostrzejszy smak, a sosna bardziej delikatne i kwiatowe nuty. Co ważne - niektóre gatunki mogą być trujące! Upewnijcie się więc, że Wasze drzewko nie jest cyprysem, cydrem ani cisem.

Nie porzucajcie więc swoich choinek na śmietnikach - postarajcie się dać im drugie życie 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger