Papryka faszerowana to danie stosunkowo proste, a jednocześnie wszechstronne - w końcu farsz możemy przygotować niemal z dowolnych składników, w zależności co lubimy lub co mamy akurat w lodówce. U mnie w domu bywało i tak, że farsz do pieczonych warzyw to był istny przegląd lodówki, co akurat było lub kończył się termin, trafiało do farszu. Wystarczyło w razie potrzeby dokupić paprykę i w ten sposób powstawał obiad dla całej rodziny.
Faszerowana papryka zazwyczaj kojarzy się z nadzieniem z ryżu i mielonego mięsa - sama uwielbiam taki farsz. Ale czasem tak sobie myślę, że przecież takie danie aż się prosi o to, aby przygotować je w wersji wegetariańskiej. Dlatego dziś będzie faszerowana papryka bez mięsa!
Faszerowana papryka z twarogiem i oliwkami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania faszerowanej papryki będą Ci potrzebne:
- 4 papryki,
- 1/2 szklanki ryżu basmati,
- 10-12 oliwek,
- 80g twarogu półtłustego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz