stycznia 13, 2024

Faszerowana papryka z twarogiem i oliwkami

Papryka faszerowana to danie stosunkowo proste, a jednocześnie wszechstronne - w końcu farsz możemy przygotować niemal z dowolnych składników, w zależności co lubimy lub co mamy akurat w lodówce. U mnie w domu bywało i tak, że farsz do pieczonych warzyw to był istny przegląd lodówki, co akurat było lub kończył się termin, trafiało do farszu. Wystarczyło w razie potrzeby dokupić paprykę i w ten sposób powstawał obiad dla całej rodziny.

Faszerowana papryka zazwyczaj kojarzy się z nadzieniem z ryżu i mielonego mięsa - sama uwielbiam taki farsz. Ale czasem tak sobie myślę, że przecież takie danie aż się prosi o to, aby przygotować je w wersji wegetariańskiej. Dlatego dziś będzie faszerowana papryka bez mięsa!


Faszerowana papryka z twarogiem i oliwkami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania faszerowanej papryki będą Ci potrzebne:

  • 4 papryki,
  • 1/2 szklanki ryżu basmati,
  • 10-12 oliwek,
  • 80g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, po czym ostudź.
2. Paprykę umyj, odkrój wierzchy z ogonkami, wytnij gniazda nasienne i oprósz w środku solą oraz pieprzem.
3. Oliwki pokrój w plastry, wymieszaj z ostudzonym ryżem, twarogiem i szczypiorkiem, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Przygotowanym farszem napełnij papryki, lekko ugnieć, ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger