Gołąbki to potrawa popularna nie tylko w polskiej kuchni - znajdziemy je w wielu krajach Europy (m.in. Czechy, Ukraina, Niemcy czy Skandynawia), a także w Stanach Zjednoczonych czy Azji Środkowej.
Jak to zwykle bywa co kraj to przepis, w każdej kuchni sposób przygotowywania gołąbków nieco się różni. Ale różnic nie musimy wcale szukać tak daleko - kilka sposobów przygotowania gołąbków możemy znaleźć także w naszym kraju w zależności od regionu.
Choć najpopularniejsze gołąbki przygotowywane są z białej kapusty i nadzienia z ryżu i mielonej wieprzowiny, wariacji na ich temat jest całkiem sporo (tutaj znajdziecie kilka inspiracji). W kuchni podkarpackiej tradycyjne gołąbki przygotowuje się jednak nie z ryżu i mięsa, a z kaszy gryczanej i ziemniaków.
Zainspirowana tradycyjną potrawą podkarpacką postanowiłam przygotować ją w domu, kaszę gryczaną zastąpiłam jednak pęczakiem.
Gołąbki z kaszą i ziemniakami - przepis
Do przygotowania gołąbków będą Ci potrzebne:
- główka białej kapusty (możesz ją zastąpić włoską kapustą),
- ok. 1,5kg ziemniaków,
- 200g kaszy pęczak,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 2-3 szklanki domowego bulionu warzywnego,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 30g wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka octu winnego lub jabłkowego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz