października 21, 2023

Szakszuka z dynią

Szakszuka to danie wywodzące się z Tunezji, po arabsku oznaczające dosłownie "wielki bałagan". Tradycyjnie składa się głównie z jajek i pomidorów, z dodatkiem innych warzyw, takich jak cebula czy papryka, oraz oczywiście aromatycznych przypraw.

Bałagan ma to do siebie, że możemy znaleźć w nim wiele różnych rzeczy, również takich, których raczej byśmy się nie spodziewali. Dlatego w mojej szakszuce znalazła się dynia - październik to idealny miesiąc na wykorzystanie tego warzywa z kuchni, warto więc korzystać!


Szakszuka z dynią - przepis na 2 porcje

Do przygotowania szakszuki będą Ci potrzebne:

  • 400g pomidorów w puszce,
  • 4 jajka,
  • 200g dyni hokkaido,
  • czerwona papryka,
  • 60g cebuli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki pryki,
  • szczypta chili,
  • natka pietruszki do posypania,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Paprykę i dynię pokrój w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę i dynię ze szczyptą soli aż cebula stanie się szklista, dodaj paprykę i smaż jeszcze 5 minut.
4. Dodaj na patelnię czosnek i przyprawy, a następnie dodaj pomidory.
5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 15 minut aż sos się zredukuje.
6. Dopraw całość solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i syrop klonowy, po czym wymieszaj.
7. Łyżką zrób wgłębienia, wbij w nie jajka i dopraw solą.
8. Całość przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
9. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger