Szakszuka to danie wywodzące się z Tunezji, po arabsku oznaczające dosłownie "wielki bałagan". Tradycyjnie składa się głównie z jajek i pomidorów, z dodatkiem innych warzyw, takich jak cebula czy papryka, oraz oczywiście aromatycznych przypraw.
Bałagan ma to do siebie, że możemy znaleźć w nim wiele różnych rzeczy, również takich, których raczej byśmy się nie spodziewali. Dlatego w mojej szakszuce znalazła się dynia - październik to idealny miesiąc na wykorzystanie tego warzywa z kuchni, warto więc korzystać!
Szakszuka z dynią - przepis na 2 porcje
Do przygotowania szakszuki będą Ci potrzebne:
- 400g pomidorów w puszce,
- 4 jajka,
- 200g dyni hokkaido,
- czerwona papryka,
- 60g cebuli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- sok z połowy cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- pół łyżeczki kuminu,
- pół łyżeczki pryki,
- szczypta chili,
- natka pietruszki do posypania,
- sól i pieprz do smaku.
1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Paprykę i dynię pokrój w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę i dynię ze szczyptą soli aż cebula stanie się szklista, dodaj paprykę i smaż jeszcze 5 minut.
4. Dodaj na patelnię czosnek i przyprawy, a następnie dodaj pomidory.
5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 15 minut aż sos się zredukuje.
6. Dopraw całość solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i syrop klonowy, po czym wymieszaj.
7. Łyżką zrób wgłębienia, wbij w nie jajka i dopraw solą.
8. Całość przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
9. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz