Makaron to dość drażliwy temat dla diabetyków. Z jednej strony mąka pszenna nie jest wskazana, z kolei makarony pełnoziarniste nie wszystkim smakują - nie da się ukryć, że większość z nich ma dość specyficzny posmak, do którego trzeba się przyzwyczaić.
Okazuje się jednak, że makaron pełnoziarnisty to jedyna opcja, po którą mogą sięgać osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Czasem wystarczy tylko odpowiednia odmiana mąki - np. durum. Jest to mąka pszenna, jednak ta konkretna odmiana zawiera więcej błonnika pokarmowego i ma grubszy przemiał niż zwykła mąka pszenna, cukrzycy mogą więc komponować swoje posiłki z wykorzystaniem tego typu makaronu.
Ostatnio w sklepie znalazłam także coś nowego - Makaron Niski Indeks Glikemiczny firmy Polmak. Skład wygląda bardzo zachęcająco, znajdziemy tu wspomniana mąkę durum, do tego mąkę łubinową, błonnik owsiany i gluten witalny.
Mąka łubinowa jest źródłem białka i błonnika, a także dobrym prebiotykiem (stymuluje wzrost naszej flory bakteryjnej w jelicie grubym). Co szczególnie istotne mąka łubinowa obniża indeks i ładunek glikemiczny produktów bogatych w węglowodany.
Dodatek błonnika owsianego korzystnie wpływa na pracę naszych jelit, z kolei gluten witalny zapewnia jędrną i sprężystą konsystencję makaronu oraz zwiększa jego odporność na rozgotowanie (a rozgotowany makaron ma zawsze wyższy indeks glikemiczny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz