Zrazy to klasyka polskiej kuchni. A jak zrazy, to wołowina, prawda?
Cóż, na pewno nie tym razem 😄
Jarskie zrazy z kaszy gryczanej to nie jest nowy wynalazek. Popularne było choćby w dwudziestoleciu międzywojennym. Gryka ma dość specyficzny smak i nie wszyscy ją lubią, tym zrazom jednak zdecydowanie warto dać szansę!
Zrazy gryczane - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zrazów będą Ci potrzebne:
- 150g pieczarek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 2 cebule,
- 150g kaszy gryczanej,
- jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- bułka tarta do obtoczenia,
- sól i pieprz do smaku.
1. Pieczarki oczyść i opłucz, zalej je wodą w garnku i lekko obgotuj, po czym odcedź, ale zachowaj wywar.
2. Przestudzone grzyby i cebulę posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, przesmaż pieczarki, dodaj cebulę i usmaż na złoty kolor.
4. Kaszę gryczaną opłucz na sicie, zalej 1/2 litra wody, gotuj z dodatkiem soli ok. 15 minut, po czym ostudź.
5. Do chłodnej kaszy dodaj jajko i stopniowo tyle mąki, aby masa dała się formować, dopraw solą i pieprzem.
6. Uformuj kotleciki z farszem grzybowym w środku, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz