października 16, 2023

Zrazy gryczane

Zrazy to klasyka polskiej kuchni. A jak zrazy, to wołowina, prawda?

Cóż, na pewno nie tym razem 😄 

Jarskie zrazy z kaszy gryczanej to nie jest nowy wynalazek. Popularne było choćby w dwudziestoleciu międzywojennym. Gryka ma dość specyficzny smak i nie wszyscy ją lubią, tym zrazom jednak zdecydowanie warto dać szansę!


Zrazy gryczane - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zrazów będą Ci potrzebne:

  • 150g pieczarek,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • 2 cebule,
  • 150g kaszy gryczanej,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pieczarki oczyść i opłucz, zalej je wodą w garnku i lekko obgotuj, po czym odcedź, ale zachowaj wywar.
2. Przestudzone grzyby i cebulę posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, przesmaż pieczarki, dodaj cebulę i usmaż na złoty kolor.
4. Kaszę gryczaną opłucz na sicie, zalej 1/2 litra wody, gotuj z dodatkiem soli ok. 15 minut, po czym ostudź.
5. Do chłodnej kaszy dodaj jajko i stopniowo tyle mąki, aby masa dała się formować, dopraw solą i pieprzem.
6. Uformuj kotleciki z farszem grzybowym w środku, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger