września 04, 2023

Risotto z roszponką

Risotto to, wbrew powszechnej opinii, dość proste do przygotowania danie. Zazwyczaj robimy je z warzywami, czasem z dodatkiem mięsa czy owoców morza lub z pesto.
Pesto można przygotować z wielu produktów, do najbardziej popularnych należą chyba bazyliowe i pietruszkowe.
Dziś co prawda nie przygotowałam risotto z pesto, ale trzymałam się zielonego koloru i na obiad miałam risotto z sosem z roszponki 😁
Do przygotowania risotto możecie użyć zwykłego białego ryżu, ja jednak polecam ryż arborio - po ugotowaniu jest bardziej kleisty, dzięki czemu danie uzyska lepszą konsystencję.



Risotto z roszponki - przepis na 4 porcje

Do przygotowania risotta będą Ci potrzebne:
  • 350g ryżu arborio,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szalotka,
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki mascarpone,
  • 3 łyżki startego sera grana padano,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • opakowanie roszponki,
  • 40g sera grana padano,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • trochę wody.

2. Roszponkę, ser, czosnek, oliwę oraz 2-3 łyżki wody zmiksuj, aż powstanie kremowy sos (jeśli potrzeba dolej jeszcze trochę wody).
3. W płaskim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj ryż oraz posiekaną szalotkę i smaż mieszając 1-2 minuty, po czym wlej chochlą pierwszą porcję bulionu.
4. Gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn, po czym wlej kolejną porcję. Powtarzaj tę czynnością cały czas mieszając.
5. Pokrój pomidory.
6. Kilka minut przed końcem gotowania wlej sos z rukoli, dodaj pomidory, a chwilę później mascarpone.
7. Dopraw całość solę i pieprzem.
8. Przed podaniem posyp startym serem grana padano i kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger