sierpnia 31, 2023

Sałatka w babeczkach

Sałatka jarzynowa nieodmiennie kojarzy mi się ze świętami - u mnie w domu na Wielkanoc i Boże Narodzenie zawsze robimy solidną michę sałatki. Co nie zmienia faktu, że jemy ją nie tylko "od święta", ale w sumie zawsze, gdy np. zostaną nam gotowane jarzyny z zupy.

Choć sałatkę jarzynową zawsze jadało się z pieczywem, tym razem postanowiłam zerwać akurat z tą tradycją i zamiast z kromką chleba sałatkę podałam w kruchej babeczce - polecam, wyszło pysznie 😋


Sałatka w babeczkach - przepis na 8szt.

Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:

  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 4 jajka,
  • 150g mrożonego groszku,
  • 150g kukurydzy z puszki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 szalotki,
  • 5 rzodkiewek,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Do przygotowania babeczek będą Ci potrzebne:
  • 250g mąki owsianej + trochę do podsypania,
  • 100g masła,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli.

1. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do malaksera i zblenduj na jednolite ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
2. Wylep ciastem foremki do babeczek, nakłuj widelcem ich spody i odłóż do lodówki na ok. 30 minut.
3. Po tym czasie upiecz je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15-20 minut, po czym ostudź.
4. Jajka ugotuj na twardo.
5. Do garnka wrzuć obraną marchewkę i pietruszkę, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości, w połowie gotowania dorzuć groszek.
6. Ugotowane warzywa osącz na sicie i pozostaw do przestudzenia.
7. Posiekaj czosnek, szalotkę pokrój w piórka, a rzodkiewkę w półplastry.
8. Jajka obierz i pokrój w kostkę podobnie jak marchewkę, pietruszkę i ogórki.
9. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
10. Porcje sałatki przełóż do upieczonych babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger