Sałatka jarzynowa nieodmiennie kojarzy mi się ze świętami - u mnie w domu na Wielkanoc i Boże Narodzenie zawsze robimy solidną michę sałatki. Co nie zmienia faktu, że jemy ją nie tylko "od święta", ale w sumie zawsze, gdy np. zostaną nam gotowane jarzyny z zupy.
Choć sałatkę jarzynową zawsze jadało się z pieczywem, tym razem postanowiłam zerwać akurat z tą tradycją i zamiast z kromką chleba sałatkę podałam w kruchej babeczce - polecam, wyszło pysznie 😋
Sałatka w babeczkach - przepis na 8szt.
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 4 jajka,
- 150g mrożonego groszku,
- 150g kukurydzy z puszki,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 szalotki,
- 5 rzodkiewek,
- łyżka majonezu,
- łyżka jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania babeczek będą Ci potrzebne:
- 250g mąki owsianej + trochę do podsypania,
- 100g masła,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli.
1. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do malaksera i zblenduj na jednolite ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
2. Wylep ciastem foremki do babeczek, nakłuj widelcem ich spody i odłóż do lodówki na ok. 30 minut.
3. Po tym czasie upiecz je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15-20 minut, po czym ostudź.
4. Jajka ugotuj na twardo.
5. Do garnka wrzuć obraną marchewkę i pietruszkę, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości, w połowie gotowania dorzuć groszek.
6. Ugotowane warzywa osącz na sicie i pozostaw do przestudzenia.
7. Posiekaj czosnek, szalotkę pokrój w piórka, a rzodkiewkę w półplastry.
8. Jajka obierz i pokrój w kostkę podobnie jak marchewkę, pietruszkę i ogórki.
9. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
10. Porcje sałatki przełóż do upieczonych babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz