sierpnia 28, 2023

Pasta z wędzonej makreli

Makrela to popularna ryba w Polsce. Często wykorzystujemy ją jako dodatek do sałatek czy składnik past. Świeża makrela jest stosunkowo trudno dostępna, dlatego najczęściej sięgamy po wędzoną rybę.

Makrela to ryba tłusta i bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy D oraz selenu. Ma jednak także tendencję do kumulowania rtęci, dlatego zaleca się unikanie jej spożycia kobietom w ciąży i karmiącym.


Pasta z wędzonej makreli - przepis

Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:

  • wędzona makrela,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 2 jajka,
  • 200g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jajka ugotuj na twardo.
2. Makrelę obierz ze skóry i ości, rozdrobnij widelcem.
3. Ogórki pokrój w plastry.
4. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.
5. Dopraw całość solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger