Makrela to popularna ryba w Polsce. Często wykorzystujemy ją jako dodatek do sałatek czy składnik past. Świeża makrela jest stosunkowo trudno dostępna, dlatego najczęściej sięgamy po wędzoną rybę.
Makrela to ryba tłusta i bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy D oraz selenu. Ma jednak także tendencję do kumulowania rtęci, dlatego zaleca się unikanie jej spożycia kobietom w ciąży i karmiącym.
Pasta z wędzonej makreli - przepis
Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:
- wędzona makrela,
- 2 kiszone ogórki,
- 2 jajka,
- 200g twarogu półtłustego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Jajka ugotuj na twardo.
2. Makrelę obierz ze skóry i ości, rozdrobnij widelcem.
3. Ogórki pokrój w plastry.
4. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.
5. Dopraw całość solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz