września 08, 2023

Pasztet z warzyw

Od jakiegoś czasu staram się ograniczać mięso w codziennej diecie. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że jednym z większych wyzwań będą... kanapki 😅

Kanapki z wędliną i warzywem to jedna z najprostszych opcji (a jednocześnie jedna z moich ulubionych...). Z kolei serki i twarożki, mimo że je bardzo lubię, dość szybko się nudzą...

Zaczęłam więc kombinować z pastami, m.in. warzywnymi, aż w końcu nadszedł czas na pasztet - bo kto powiedział, że pasztet nie może być bezmięsny?



Pasztet z warzyw - przepis

Do przygotowania pasztetu będą Ci potrzebne:

  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • biała część pora,
  • cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • łyżeczka kolendry,
  • łyżeczka kuminu,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Do garnka wrzuć marchew, pietruszki i pora, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Ugotowane warzywa odcedź i przestudź.
2. W drugim garnku ugotuj soczewicę w 2 szklankach wody.
3. Posiekaj cebulę i czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Ugotowane warzywa zblenduj na jednolitą masę.
5. Na dużej patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę i czosnek, dodaj zmiksowane warzywa, smaż chwilę, po czym dodaj przyprawy.
6. Zdejmij patelnię z ognia, lekko przestudź, wbij jajka i wymieszaj.
7. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger