Od jakiegoś czasu staram się ograniczać mięso w codziennej diecie. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że jednym z większych wyzwań będą... kanapki 😅
Kanapki z wędliną i warzywem to jedna z najprostszych opcji (a jednocześnie jedna z moich ulubionych...). Z kolei serki i twarożki, mimo że je bardzo lubię, dość szybko się nudzą...
Zaczęłam więc kombinować z pastami, m.in. warzywnymi, aż w końcu nadszedł czas na pasztet - bo kto powiedział, że pasztet nie może być bezmięsny?
Pasztet z warzyw - przepis
Do przygotowania pasztetu będą Ci potrzebne:
- szklanka czerwonej soczewicy,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- biała część pora,
- cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki curry,
- łyżeczka kolendry,
- łyżeczka kuminu,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Do garnka wrzuć marchew, pietruszki i pora, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Ugotowane warzywa odcedź i przestudź.
2. W drugim garnku ugotuj soczewicę w 2 szklankach wody.
3. Posiekaj cebulę i czosnek.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
4. Ugotowane warzywa zblenduj na jednolitą masę.
5. Na dużej patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę i czosnek, dodaj zmiksowane warzywa, smaż chwilę, po czym dodaj przyprawy.
6. Zdejmij patelnię z ognia, lekko przestudź, wbij jajka i wymieszaj.
7. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz