lipca 31, 2023

Zupa rybna z krewetkami

Zupę rybną znajdziemy w kuchniach wielu krajów. Co kraj, to obyczaj - każdy narów ma swoją własną zupę rybną. I tak np. na Węgrzech zjemy halaszle, w Ameryce chowder, we Francji bouillabaisse, w Rosji uchę, a w Japonii suimono.

W Polsce oczywiście też mamy swoją zupę rybną - jej tradycyjną wersję podaje się w Wigilię w niektórych regionach kraju.

Do zup rybnych czasem dodaje się także owoce morza lub rybią ikrę. Dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem owoców morza - tym razem do zupy dodałam krewetki.



Zupa rybna z krewetkami - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • por,
  • 2 pietruszki,
  • marchewka,
  • 3 cebule,
  • 50g masła klarowanego,
  • 3 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 2 litry wody,
  • 4 filety z mintaja,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • 6 ziemniaków,
  • 20 krewetek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pora i pietruszki pokrój w półplastry.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Ziemniaki pokrój w kostkę.
4. Połowę masła klarowanego rozpuść w garnku.
5. Do garnka dodaj pora, cebulę i pietruszki, podsmaż na rumiano, zalej wodą z domową przyprawą do zup (możesz też zastąpić ją 2 litrami bulionu) i gotuj 30 minut od zagotowania.
6. W połowie gotowania wsyp ziemniaki.
7. Dodaj mintaja pokrojonego w większą kostkę oraz mleczko kokosowe.
8. Gotuj jeszcze 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
9. Na patelni rozgrzej resztę masła klarowanego i podsmaż na nim krewetki z czosnkiem (ostrożnie, nie przypal czosnku, bo zrobi się gorzki).
10. Podsmażone krewetki dodaj do zupy tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger