Zupę rybną znajdziemy w kuchniach wielu krajów. Co kraj, to obyczaj - każdy narów ma swoją własną zupę rybną. I tak np. na Węgrzech zjemy halaszle, w Ameryce chowder, we Francji bouillabaisse, w Rosji uchę, a w Japonii suimono.
W Polsce oczywiście też mamy swoją zupę rybną - jej tradycyjną wersję podaje się w Wigilię w niektórych regionach kraju.
Do zup rybnych czasem dodaje się także owoce morza lub rybią ikrę. Dziś pokażę Wam przepis z wykorzystaniem owoców morza - tym razem do zupy dodałam krewetki.
Zupa rybna z krewetkami - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- por,
- 2 pietruszki,
- marchewka,
- 3 cebule,
- 50g masła klarowanego,
- 3 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2 litry wody,
- 4 filety z mintaja,
- 400ml mleczka kokosowego,
- 6 ziemniaków,
- 20 krewetek,
- 5 ząbków czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
1. Pora i pietruszki pokrój w półplastry.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Ziemniaki pokrój w kostkę.
4. Połowę masła klarowanego rozpuść w garnku.
5. Do garnka dodaj pora, cebulę i pietruszki, podsmaż na rumiano, zalej wodą z domową przyprawą do zup (możesz też zastąpić ją 2 litrami bulionu) i gotuj 30 minut od zagotowania.
6. W połowie gotowania wsyp ziemniaki.
7. Dodaj mintaja pokrojonego w większą kostkę oraz mleczko kokosowe.
8. Gotuj jeszcze 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
9. Na patelni rozgrzej resztę masła klarowanego i podsmaż na nim krewetki z czosnkiem (ostrożnie, nie przypal czosnku, bo zrobi się gorzki).
10. Podsmażone krewetki dodaj do zupy tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz