Pancakes to klasyczne amerykańskie, puszyste placuszki, które zazwyczaj podawane są z syropem klonowym. Są jedną z ulubionych opcji śniadaniowych Amerykanów, szczególnie tych najmłodszych.
Choć dzieci niewątpliwie najbardziej lubią wersję z syropem klonowym pancakes można podać też z innymi dodatkami, świetnie sprawdzą się np. owoce. Lub jogurt i czekolada 💚
Pancakes z jogurtem i czekoladą - przepis na 4 porcje
Do przygotowania pancakes będą Ci potrzebne:
- 100g mąki graham,
- 100g mąki pszennej tortowej,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 100ml czarnej kawy,
- 30g masła,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 400g jogurtu naturalnego,
- 20g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki kakao,
- szczypta soli.
1. Zaparz kawę.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i ksylitolem, dodaj żółtka, wanilię, roztopione masło i napar kawy, po czym dokładnie wymieszaj.
4. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
5. Dodaj ubitą pianę do masy i delikatnie wymieszaj.
6. Smaż małe placuszki na suchej patelni - ponieważ w cieście jest już masło nie trzeba dodawać tłuszczu na patelnię.
7. Gotowe pancakes podawaj z jogurtem posypane kakao i startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz