lipca 29, 2023

Pancakes z jogurtem i czekoladą

Pancakes to klasyczne amerykańskie, puszyste placuszki, które zazwyczaj podawane są z syropem klonowym. Są jedną z ulubionych opcji śniadaniowych Amerykanów, szczególnie tych najmłodszych.

Choć dzieci niewątpliwie najbardziej lubią wersję z syropem klonowym pancakes można podać też z innymi dodatkami, świetnie sprawdzą się np. owoce. Lub jogurt i czekolada 💚


Pancakes z jogurtem i czekoladą - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pancakes będą Ci potrzebne:

  • 100g mąki graham,
  • 100g mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 100ml czarnej kawy,
  • 30g masła,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • 400g jogurtu naturalnego,
  • 20g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • szczypta soli.

1. Zaparz kawę.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i ksylitolem, dodaj żółtka, wanilię, roztopione masło i napar kawy, po czym dokładnie wymieszaj.
4. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
5. Dodaj ubitą pianę do masy i delikatnie wymieszaj.
6. Smaż małe placuszki na suchej patelni - ponieważ w cieście jest już masło nie trzeba dodawać tłuszczu na patelnię.
7. Gotowe pancakes podawaj z jogurtem posypane kakao i startą czekoladą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger