czerwca 03, 2023

Stir-fry z makaronem z brązowego ryżu

Stir-fry to charakterystyczny dla kuchni Dalekiego Wschodu sposób przygotowywania smażonych potraw. Jej istotą jest krótkie podgrzewanie składników na silnym ogniu połączone z intensywnym mieszaniem. 

Warzywa przygotowane w ten sposób zachowają chrupkość, a z dodatkiem mięsa i makaronu stworzą pyszne szybkie danie pełne różnych smaków, tekstur i kolorów.


Stir-fry z makaronem z brązowego ryżu - przepis na 4 porcje

Do przygotowania stir-fry będą Ci potrzebne:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • 3 marchewki,
  • por,
  • sałata rzymska,
  • 2 łyżki czarnego sezamu,
  • szczypta chili,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • opakowanie makaronu z brązowego ryżu.

1. Filety pokrój w cienkie plastry, dopraw sosem sojowym, drobno posiekanym czosnkiem, chili i imbirem.
Czosnek warto posiekać wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej i dokładnie usmaż mięso.
3. Paprykę i sałatę pokrój w paski, marchewki i pora w półplastry, po czym dodaj na patelnię i smaż na mocnym ogniu 5 minut, cały czas mieszając.
4. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Makaron rozłóż na talerze, dodaj mięso z warzywami, całość posyp sezamem.

Ja wykorzystałam filety z kurczaka, równie dobrze sprawdzi się jednak pierś z kaczki, indyka czy polędwica wołowa.



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger