Stir-fry to charakterystyczny dla kuchni Dalekiego Wschodu sposób przygotowywania smażonych potraw. Jej istotą jest krótkie podgrzewanie składników na silnym ogniu połączone z intensywnym mieszaniem.
Warzywa przygotowane w ten sposób zachowają chrupkość, a z dodatkiem mięsa i makaronu stworzą pyszne szybkie danie pełne różnych smaków, tekstur i kolorów.
Stir-fry z makaronem z brązowego ryżu - przepis na 4 porcje
Do przygotowania stir-fry będą Ci potrzebne:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- 3 marchewki,
- por,
- sałata rzymska,
- 2 łyżki czarnego sezamu,
- szczypta chili,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- opakowanie makaronu z brązowego ryżu.
1. Filety pokrój w cienkie plastry, dopraw sosem sojowym, drobno posiekanym czosnkiem, chili i imbirem.
Czosnek warto posiekać wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej i dokładnie usmaż mięso.
3. Paprykę i sałatę pokrój w paski, marchewki i pora w półplastry, po czym dodaj na patelnię i smaż na mocnym ogniu 5 minut, cały czas mieszając.
4. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Makaron rozłóż na talerze, dodaj mięso z warzywami, całość posyp sezamem.
Ja wykorzystałam filety z kurczaka, równie dobrze sprawdzi się jednak pierś z kaczki, indyka czy polędwica wołowa.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam