czerwca 05, 2023

Skrzydła indycze z ziołami i cytryną

Skrzydełka zazwyczaj kojarzą nam się z kurczakiem - sama uwielbiam kurze skrzydełka z grilla czy pieczone w piekarniku.

Od dziecka zawsze, gdy rodzice organizowali grilla, ja czekałam na koniec, żeby ktoś wrzucił na ruszt ostro doprawione skrzydełka - niespecjalnie interesowały mnie kiełbaski czy inna karkówka 😄

Choć jednak kurze skrzydełka to niewątpliwie moje ulubione, to nie tylko takie możemy zjeść. Inną opcją mogą być np. skrzydła indycze. Są znacznie większe niż kurze, świetnie nadadzą się więc nie tylko na danie z grilla, ale także na zwykły obiad.


Skrzydła indycze z ziołami i cytryną - przepis na 4 porcje

Do przygotowania skrzydeł będą Ci potrzebne:

  • 4 skrzydła indycze,
  • cytryna,
  • główka czosnku,
  • 50ml czerwonego wina,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Skrzydła umyj i osusz, po czym wytnij nożyczkami nadmiar skóry koło stawów.
2. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój w plastry.
3. Główkę czosnku przekrój na pół.
4. Skrzydła dopraw solą i pieprzem, włóż do pojemnika, dodaj cytrynę i czosnek, zalej winem i olejem.
5. Przykryj pojemnik i wstaw na noc do lodówki.
6. Następnego dnia przełóż skrzydła do naczynia żaroodpornego i przykryj dokładnie folią aluminiową.  Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopniu C przez ok. godzinę (czas zależy od wielkości skrzydeł). Na ostatni kwadrans zdejmij folię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger