Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Zachowujemy największą ilość witamin i składników mineralnych, których część wylewamy z wodą po klasycznym gotowaniu. Nie dodajemy tłuszczu jak podczas smażenia. Mięso jest także lekkostrawne w przeciwieństwie do smażonego, nawet na patelni beztłuszczowej.
Indyk na parze jest prosty i szybki do przygotowania, jego mięso jest delikatne i zawiera niewielką ilość tłuszczu. Świetnie sprawdzi się dla wszystkich, również dla dzieci czy osób na dietach - także tych bardziej wymagających, jak np. niskotłuszczowa czy ubogoresztkowa przy zadbaniu o odpowiednie dodatki.
Roladka z indyka na parze - przepis na 4 porcje
Do przygotowania indyka będą Ci potrzebne:
- 600g fileta z piersi indyka,
- ok. 1/2 kubka jogurtu greckiego,
- 3 ząbki czosnku,
- duży ogórek kiszony,
- łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz