czerwca 16, 2023

Roladka z indyka na parze

Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Zachowujemy największą ilość witamin i składników mineralnych, których część wylewamy z wodą po klasycznym gotowaniu. Nie dodajemy tłuszczu jak podczas smażenia. Mięso jest także lekkostrawne w przeciwieństwie do smażonego, nawet na patelni beztłuszczowej.

Indyk na parze jest prosty i szybki do przygotowania, jego mięso jest delikatne i zawiera niewielką ilość tłuszczu. Świetnie sprawdzi się dla wszystkich, również dla dzieci czy osób na dietach - także tych bardziej wymagających, jak np. niskotłuszczowa czy ubogoresztkowa przy zadbaniu o odpowiednie dodatki.



Roladka z indyka na parze - przepis na 4 porcje

Do przygotowania indyka będą Ci potrzebne:

  • 600g fileta z piersi indyka,
  • ok. 1/2 kubka jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • duży ogórek kiszony,
  • łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Filet pokrój na 4 plastry.
3. Każdy plaster przykryj folią spożywczą, delikatnie rozbij i przypraw z obu stron szczyptą soli i pieprzu.
4. Czosnek wymieszaj z jogurtem, dopraw oregano, solą i pieprzem.
5. Każdy plaster mięsa posmaruj sosem czosnkowym, na środku ułóż 1/4 ogórka kiszonego i zawiń roladki.
6. Przygotowane roladki ułóż w parowarze lub garnku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger