Mus czekoladowy to pyszny i posty deser do zrobienia. Przygotowanie jego podstawowej wersji nie wymaga też dużo czasu. Możemy podać go bezpośrednio w pucharku jako samodzielny deser, albo wykorzystać np. do tortu.
Podając mus czekoladowy zazwyczaj dodawałam do niego świeże owoce - osobiście uwielbiam połączenie banana i czekolady 💚 Ale świetnie też sprawdzą się np. owoce jagodowe, np. poziomki, maliny czy truskawki.
Tym razem jednak zamiast typowego musu czekoladowego przygotowałam nieco inny deser - wykorzystałam swoje ulubione połączenie i od razu dodałam do niego banany, a na koniec jeszcze zapiekłam w piekarniku z pianą z białek. Na taki deser potrzeba troszkę więcej czasu, ale zdecydowanie jest tego wart!
Zapiekany mus bananowo-czekoladowy - przepis na 4 porcje
Do przygotowania musu będą Ci potrzebne:
- 100g gorzkiej czekolady,
- 50ml śmietanki kremówki,
- 2 banany,
- 1,5 łyżki ksylitolu,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz