czerwca 19, 2023

Zapiekany mus bananowo-czekoladowy

Mus czekoladowy to pyszny i posty deser do zrobienia. Przygotowanie jego podstawowej wersji nie wymaga też dużo czasu. Możemy podać go bezpośrednio w pucharku jako samodzielny deser, albo wykorzystać np. do tortu.

Podając mus czekoladowy zazwyczaj dodawałam do niego świeże owoce - osobiście uwielbiam połączenie banana i czekolady 💚 Ale świetnie też sprawdzą się np. owoce jagodowe, np. poziomki, maliny czy truskawki.

Tym razem jednak zamiast typowego musu czekoladowego przygotowałam nieco inny deser - wykorzystałam swoje ulubione połączenie i od razu dodałam do niego banany, a na koniec jeszcze zapiekłam w piekarniku z pianą z białek. Na taki deser potrzeba troszkę więcej czasu, ale zdecydowanie jest tego wart!



Zapiekany mus bananowo-czekoladowy - przepis na 4 porcje

Do przygotowania musu będą Ci potrzebne:

  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 50ml śmietanki kremówki,
  • 2 banany,
  • 1,5 łyżki ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki.
2. Banany zmiksuj z 1/2 łyżki ksylitolu, dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki.
3. Oddziel żółtka od białek.
4. Żółtka dodaj do musu i wymieszaj.
5. Białka ubij ze szczyptą soli i resztą ksylitolu na sztywną pianę.
6. Mus wyłóż do kokilek i przykryj pianę z białek (możesz to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego).
7. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C i piecze ok. 10-12 minut, aby piana się przyrumieniła.

Gotowy mus możesz zjeść od razu na ciepło (poczekaj tylko, aż kokilki ostygną) lub wstawić go do lodówki na godzinę, żeby bardziej stężał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger