maja 15, 2023

Wegańska chrzanowa zupa-krem

Zupa chrzanowa niektórym kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Faktycznie, w niektórych rejonach kraju tradycyjnie jada się właśnie chrzanową na świąteczne śniadanie.

Nadal jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby jadać ją częściej, nie tylko w dni świąteczne. Szczególnie, jeśli lubi się chrzan, jak ja 😉

Zupa chrzanowa jest pyszna, sycąca, doskonale rozgrzewa i jest bardzo łatwa do zrobienia. Maj w pełni, ale pogoda właśnie nam się zwarzyła i zrobiło się chłodno - w takie dni ciepła, rozgrzewająca zupa jest idealna po powrocie z pracy 😋


Wegańska chrzanowa zupa-krem - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:

  • marchew,
  • pietruszka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 jabłka,
  • biała część pora,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek startego chrzanu,
  • łyżka majeranku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 litry wody.

1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
2. Pora pokrój w półplastry.
3. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne.
4. Wszystkie przygotowane składniki włóż do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 20 minut.
5. Czosnek i cebulę posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
6. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj je do gotującej się zupy.
7. Dodaj do garnka starty chrzan i majeranek i gotuj jeszcze 5 minut. Po tym czasie zdejmij zupę z gazu, zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Do zupy warto pamiętać o dodatku skrobiowym - ja przygotowałam w piekarniku grzanki z razowego pieczywa.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger