Zupa chrzanowa niektórym kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Faktycznie, w niektórych rejonach kraju tradycyjnie jada się właśnie chrzanową na świąteczne śniadanie.
Nadal jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby jadać ją częściej, nie tylko w dni świąteczne. Szczególnie, jeśli lubi się chrzan, jak ja 😉
Zupa chrzanowa jest pyszna, sycąca, doskonale rozgrzewa i jest bardzo łatwa do zrobienia. Maj w pełni, ale pogoda właśnie nam się zwarzyła i zrobiło się chłodno - w takie dni ciepła, rozgrzewająca zupa jest idealna po powrocie z pracy 😋
Wegańska chrzanowa zupa-krem - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- marchew,
- pietruszka,
- 3 ziemniaki,
- 2 jabłka,
- biała część pora,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżek startego chrzanu,
- łyżka majeranku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 litry wody.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Nie tylko wygląda, ale i smakuje ;)
Usuń