Omlet to pyszna opcja na ciepłe śniadanie i raczej nigdy nie myślałam o tym, żeby brać go na wynos jako drugie śniadanie do pracy.
Tak się jednak złożyło, że ostatnio przez przypadek zjadłam omlet na zimno i był zaskakująco smaczny - choć fakt, że dodatki robiły tu sporą robotę.
Dlatego dziś pokażę Wam przepis na omlet z bananami i twarożkiem, który sprawdzi się zarówno jako śniadanie na ciepło, jak i lunch w pracy bez konieczności odgrzewania.
Omlet z bananami i kremem twarożkowym - przepis na 1-2 porcje
Do przygotowania omleta będą Ci potrzebne:
- 2 jajka,
- banan,
- 100g twarogu półtłustego,
- łyżka ksylitolu,
- łyżka mąki pszennej tortowej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka jogurtu naturalnego.
1. Ubij mikserem jajka, aromat waniliowy i połowę ksylitolu, dodaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj jeszcze chwilę, aby składniki się połączyły.
2. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj plasterki banana i lekko je zrumień z obu stron.
3. Przygotowaną wcześniej masę wylej na smażące się banany i przykryj pokrywką. Smaż na średniej mocy, aby nie przypalić omleta.
4.Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz pozostałym ksylitolem.
5. Gdy omlet będzie już ścięty od spodu i zacznie się ścinać na górze, podważ do ostrożnie łopatką, przykryj talerzem nieco większym od patelni i odwróć ją do góry dnem, aby omlet spadł na talerz, po czym zsuń go z powrotem na patelnię stroną ściętą do góry i chwilę jeszcze potrzymaj na gazie.
6. Gotowy omlet zsuń na czysty talerz bananami do dołu.
7. Posmaruj omlet serkiem z twarożku i zwiń w roladę.
Wierzch możesz ozdobić świeżymi owocami, ja dla przełamania smaku dodałam kwaśne kiwi.
Amatorzy słodkiego smaku mogą polać omlet syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz