Zupa z kapusty to nie jest coś nadzwyczajnego - popularna jest przecież zupa z białej kapusty czy mój faworyt - kapuśniak z kiszonej kapusty.
Rzadko jednak na stołach spotyka się zupę z czerwonej kapusty. A szkoda, bo jest to zupa prosta do przygotowania i bardzo zdrowa. Czerwona kapusta zawiera niewiele kalorii (zaledwie 31 kcal na 100g), a jest za to bogata w składniki odżywcze. Znajdziemy w niej witaminę A, C, K i z grupy B oraz mineały, takie jak cynk, fosfor, magnez, miedź, potas czy żelazo. Jest także doskonałym źródłem antyoksydantów chroniących przed uszkodzeniami w naszych komórkach oraz błonnika, który wpływa na zdrowie jelit.
A co, gdyby połączyć dwie zupy - z białej i czerwonej kapusty? Zostało mi pół główki jednej i pół główki drugiej kapusty, więc zrobiłam z nich jedną zupę. Dlatego dziś na obiad proponuję taki mix kapuściany.
Zupa mix kapuściany - przepis na 6 porcji
Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne:
- 1kg czerwonej kapusty,
- 1kg białej kapusty,
- 2-3 łyżki chrzanu,
- 2 łyżki majeranku,
- 3 litry bulionu warzywnego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ugotuj bulion. Możesz zrobić to od podstaw (przepis znajdziesz tutaj) lub wykorzystać domową bazę do zup.
2. Posiekaj białą i czerwoną kapustę.
3. W dwóch garnkach rozgrzej olej, do jednego wrzuć białą kapustę, a do drugiego czerwoną i przesmaż mieszając, po czym zalej bulionem - do każdego garnka wlej połowę bulionu.
4. Gotuj 30 minut, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj chrzan.
5. Zblenduj obie zupy.
6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika.
7. Podawaj wylewając na talerz obie zupy i posyp uprażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz